promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Titkolnak valamit? Már a Covid-19 járvány kirobbanása előtt is furcsán viselkedtek a vuhaniak
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sehogy sem állnak össze a kirakós darabjai. 

Hónapokkal a világot súlytó COVID-19 járvány kitörése előtt a Vuhani Nemzeti Biológiai Biztonsági Laboratórium támogatást kért a létesítmény biztonságos üzemeltetéséhez. Arra hivatkozva kértek segítséget, hogy a laboratóriumban nincs megfelelő személyzet és képzés ahhoz, hogy biztonságosan végezhessék a koronavírusokkal kapcsolatos potenciálisan veszélyes kutatásokat – derült ki a járvány eredetéről szóló új kongresszusi jelentésből, amelyet Fox News szerzett meg.

„Egy ilyen jelentős felújítási kérelem azonban szokatlan, nem sokkal a létesítmény üzembe helyezése után” 

– áll a jelentésében. 

A levegőfertőtlenítésre, a veszélyes hulladék kezelésére és a központi légkondicionáló rendszerekre vonatkozó projektek mind kérdéseket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a rendszerek mennyire működtek a COVID-19 kitörését megelőző hónapokban.

Az elmúlt időszakban több közegészségügyi szakértő, kutató és kormánytisztviselő kérte, hogy vizsgálják meg az esetleges laboratóriumi szivárgás lehetőségét, valamint azt, hogy a vírus természetes módon alakult-e ki, vagy előfordulhatott-e emberi beavatkozás.

A vírus genetikájával kapcsolatos korábbi vizsgálatok egyébként nem mutatták ki az emberi beavatkozás jeleit: a Covid-19 azokra az ismert koronavírusokra hasonlít, amelyeket denevérek és tobzoskák terjesztenek a vírus tüskefehérjéjének olyan mutációjával, amely lehetővé teszi, hogy könnyebben behatoljon az emberi sejtekbe, elősegítve a személyek közötti terjedést. 

Kína kormánya azonban megtagadta az együttműködést a többi országgal, ami érthető módon némi szkepticizmust idézett elő a világ minden táján.

Néhány érdekes adat

  • Abban az időszakban, amikor a vírusról szóló pletykák elkezdtek terjengeni (valamikor 2019. szeptember 12. előtt), Chen Wei vezérőrnagy, a biológia és a vegyifegyver-védelem szakértője átvette az irányítást a Vuhani Intézet 4. szintű biológiai biztonsági laboratóriumában. A jelentés szerint ez arra utal, hogy a Kínai Kommunista Párt „aggódott az ott folytatott tevékenység miatt."
  • A vuhani műholdfelvételek tanúsága szerint 2019 szeptemberében és októberében jelentősen megnövekedtek a kórházi látogatások és a COVID-19 tünetekkel kapcsolatos internetes kereséseket. A jelentés azt is állítja, hogy a térképi adatok arra utalnak, hogy a laboratórium kutatói valószínűleg a vuhani buszt és a városi metrót használták mindennapi ingázásuk során, így könnyen elterjeszthették a vírust az egész városban.
  • Októberben Vuhan adott otthont a katonák olimpiájának is nevezett 7. CISM Katonai Világjátékoknak, amely keretében katonák ezrei vándoroltak a városba. Nem sokkal ezután a nemzetközi sajtóhírek rengeteg olyan sportolóra hivatkoznak, akik azt állították, hogy az eseményeket rajongók nélkül bonyolították le, és hogy Vuhan olyan volt, mint egy „szellemváros.” 
  • A jelentés kitért arra is, hogy több ország sportolói panaszkodtak a COVID-szerű tünetekre, és négy ország megerősítette a COVID-19 jelenlétét 2019 novemberében és decemberében, mielőtt a járvány jelenléte nyilvánosságra került volna.

A laboratórium egyébként azóta sem osztotta meg adatait vagy laboratóriumi nyilvántartásait a világjárvány nyomán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás