promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: a vegánoknak tényleg nem kell beadatniuk a védőoltást?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nagy cégek, köztük a Netflix és a Google már bejelentette, hogy vegán dolgozóikat mentesíteni fogják a kötelező Covid-védőoltás beadatása alól. Hogy miért is? Mindjárt eláruljuk.

Már több országban is felvetetették, hogy a vegán életmódot folytató emberek mentesülhetnének a kötelező munkahelyi Covid-védőoltások alól. Becslések szerint ez alapján Angliában például körülbelül félmillió brit állampolgár utasíthatja majd vissza a koronavírus elleni védőoltásokat. 

De mégis miért kapnak mentességet? 

A veganizmus követői mindenféle állati eredetű termékek használatát visszautasítják. A döntésükhöz kapcsolódó filozófia alapján elutasítják az érezni képes állatok árucikk státuszát, amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás valamint a higiéniai termékek választásában is.

Ez a „jabs for job”, azaz „tűszúrás a munkáért” törvény elutasítása.

De mi köze van a veganizmusnak a védőoltásokhoz? 

Bár a Covid-vakcina nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, jelenleg minden gyógyszer állatkísérletek sorozatán megy keresztül, mielőtt szabadalmaztatnák őket. Ez pedig már szembe megy a vegánok általános filozófiájával. 

Ha azonban a kormányok mentesítik a vegán személyeket a védőoltás beadatása alól, azaz törvényesen megtagadhatják a vakcinát, az érdekes jogi kihívások elé állíthatja majd a különböző országok kormányait. 

Prolémás lehet például a „vakcina útlevelek” kezelése is, hiszen ha egy nem vegán személy csak covid-igazolvánnyal utazhat, onnantól kezdve etikai kérdéssé válik, hogy egy vegán személy, aki törvényesen elutasíthatja a védőoltást, miért nem utazhat igazolás nélkül.  

A külföldi Vegán Egyesületek egyébként többségében a vakcina beadatására ösztönzik az érintetteket. 

„[...] a vegánok számára nem mindig lehetséges elkerülni bizonyos termékeket, amelyek előállításában az állatok is érintettek, különösen a kritikus, egyészségügyi helyzetekben”

– nyilatkozta a brit Vegán Társaság szóvivője, hozzátéve, hogy a Covid-19 esetében az oltás alapvető szerepet játszik a járvány leküzdésében és az emberi életek megmentésben. 

(standard.co.uk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás