Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Sokkoló felvételek készültek egy kardszárnyú delfinről! Mi történt vele?

Sokkoló felvételek készültek egy kardszárnyú delfinről! Mi történt vele?

Élet

Sokkoló felvételek készültek egy kardszárnyú delfinről! Mi történt vele?

Élet

BV 11:31

A közelmúltban két rendkívül ritka, fehér gyilkos bálnáról készítettek felvételeket a Japán partok közelében. Az állatok egyértelműen egyazon nőstény borjai voltak, kinézetük azonban döbbenetesen eltérő volt. Az egyik okra idősebb és valamivel sötétebb bőrű volt, míg a másik fiatalabb, és a hátán jól látható vágásnyomok észlelhetőek.

A fehér kardszárnyú delfineket július 24-én a Kunashirskiy-szorosban, egy 20 mérföldes vízi szakaszon kapták lencsevégre a Hokkaido és Kunashir szigete közötti részen. 

A környéken dolgozó túravállalat munkatársa elmondta, hogy az idősebbik, valamivel sötétebb bőrű, fehér gyilkos bálnát két évvel ezelőtt észlelték először, és ez volt az első alkalom, hogy a két állatot együtt látták úszni.  

A furcsa páros első látásra két albínó állatnak tűnik.

Akkor beszélhetünk albínó állatokról, amikor egy genetikai rendelleneség hatására az érintett egyedek szervezete nem termel melanint – a melanin ez a vegyület, amely a bőr, a haj, a tollazat és a szem színét adja.

A felvételre vett két kardszárnyű delfin azonban nem tekinthető igazi albínónak, ugyanis nem teljesen fehérek, valamint a szemük sem vörös. Ehelyett úgy gondolják, hogy a két bálnának leucizmusa van, amely a pigmentáció részleges (tehát nem teljes) elvesztését jelenti. 


Forrás: Profimedia

Ez megmagyarázza, hogy miért fedik különböző árnyalatú foltok a két okrát, valamint arra is választ ad, hogy miért sötétek a szemeik. 

A képeken látható, hogy a fehérebbik bálnának a háta tele van vékony hegekkel, amelyeknek a mintázata olyan, mintha kegyetlen emberi beavatkozás történt volna. Hogy valójában erről van-e szó, nem tudni biztosra, valószínűbb azonban, hogy a bálna természetesen szerezte a sebeket, amelyek a hiányosan pigmentált részeken sokkal szembetűnőbbek, mivel a hegszövet a környező fehér bőrhöz képest sötétebb árnyalatban gyógyul be (ugyanezek a sérülések egy fekete bőrű bálnán valószínűleg nem látszatának meg).


Forrás: Profimedia

A fehér gyilkos bálnák egyébként valamikor olyan ritkák voltak, hogy csupán mítosznak gondolták őket. Jelenleg a tudósok legalább öt ma élő egyedről tudnak.

Borítókép: Profimedia