promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló felvételek készültek egy kardszárnyú delfinről! Mi történt vele?
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A közelmúltban két rendkívül ritka, fehér gyilkos bálnáról készítettek felvételeket a Japán partok közelében. Az állatok egyértelműen egyazon nőstény borjai voltak, kinézetük azonban döbbenetesen eltérő volt. Az egyik okra idősebb és valamivel sötétebb bőrű volt, míg a másik fiatalabb, és a hátán jól látható vágásnyomok észlelhetőek.

A fehér kardszárnyú delfineket július 24-én a Kunashirskiy-szorosban, egy 20 mérföldes vízi szakaszon kapták lencsevégre a Hokkaido és Kunashir szigete közötti részen. 

A környéken dolgozó túravállalat munkatársa elmondta, hogy az idősebbik, valamivel sötétebb bőrű, fehér gyilkos bálnát két évvel ezelőtt észlelték először, és ez volt az első alkalom, hogy a két állatot együtt látták úszni.  

A furcsa páros első látásra két albínó állatnak tűnik.

Akkor beszélhetünk albínó állatokról, amikor egy genetikai rendelleneség hatására az érintett egyedek szervezete nem termel melanint – a melanin ez a vegyület, amely a bőr, a haj, a tollazat és a szem színét adja.

A felvételre vett két kardszárnyű delfin azonban nem tekinthető igazi albínónak, ugyanis nem teljesen fehérek, valamint a szemük sem vörös. Ehelyett úgy gondolják, hogy a két bálnának leucizmusa van, amely a pigmentáció részleges (tehát nem teljes) elvesztését jelenti. 


Forrás: Profimedia

Ez megmagyarázza, hogy miért fedik különböző árnyalatú foltok a két okrát, valamint arra is választ ad, hogy miért sötétek a szemeik. 

A képeken látható, hogy a fehérebbik bálnának a háta tele van vékony hegekkel, amelyeknek a mintázata olyan, mintha kegyetlen emberi beavatkozás történt volna. Hogy valójában erről van-e szó, nem tudni biztosra, valószínűbb azonban, hogy a bálna természetesen szerezte a sebeket, amelyek a hiányosan pigmentált részeken sokkal szembetűnőbbek, mivel a hegszövet a környező fehér bőrhöz képest sötétebb árnyalatban gyógyul be (ugyanezek a sérülések egy fekete bőrű bálnán valószínűleg nem látszatának meg).


Forrás: Profimedia

A fehér gyilkos bálnák egyébként valamikor olyan ritkák voltak, hogy csupán mítosznak gondolták őket. Jelenleg a tudósok legalább öt ma élő egyedről tudnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás