promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így beszélgess a szerelmeddel, ha boldog kapcsolatra vágysz!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kapcsolatainkban újra és újra konfliktusokba bonyolódunk. Ez az élet természetes velejárója. Nem mindegy azonban, hogy hogyan kezeled a problémás helyzeteket. Ösztönösen a legjobb védekezés a támadás módszert választod vagy békés megoldásra törekszel? Ha az előbbi jellemző rád, az csak olaj a tűzre, amivel tovább szítod a feszültséget. Helyette próbáld ki az empatikus kommunikációt!

Az empatikus kommunikácó a tiszteletről, odafigyelésről és megértésről szól. Úgy oldja fel a párod és közted lévő konfliktusokat, hogy közben nem bántjátok meg egymást. Segítségével mélyül a bizalom és a szeretet. Amikor sérelem ér minket, sokszor betámadunk, hogy védjük saját magunkat. Ilyenkor az egónk dolgozik. Helyette érdemes együttműködésre törekedni, mert ez viszi előre a kapcsolatot. Hogyan segíthetnénk egymást abban, hogy jobban értsük, mi teszi a másikat boldoggá?

Érdekeljen, mit érez a másik!

Fontos, hogy megismerd a partnered igényeit, és ne vedd azonnal a személyed elleni támadásnak, amikor megfogalmazza azokat. Ehhez persze az is szükséges, hogy levetkőzzük az esetleges rossz mintákat, amiket otthonról hoztunk magunkkal, melyek versengésre ösztönöznek a kapcsolatainkban is. Kezd el figyelni a párodat és gondolkodj azon, vajon miért reagál bizonyos helyzetekre úgy, ahogy te nem szeretnéd. Vajon mi váltja ki belőle?

Gondolkodj azon, mi vonzott benneteket egymáshoz az elején, és hogyan, mi miatt változtak meg az érzések? A legjobb, ha nemcsak elvárod, hogy a párod magától kitalálja, mire vágysz, hanem meg is fogalmazod neki. Kérd tőle ugyanezt! Egy kiadós beszélgetés csodákra képes.

„Én” üzenet

Nem mindegy, hogyan kommunikálsz a szerelmeddel! Fogalmazd meg, milyen érzéseket vált ki benned a viselkedése. Az érzések kifejezésével nem adsz támadási felületet, épp ellenkezőleg: azt fejezed ki, hogy számodra fontos a párod, a kapcsolatotok, és szeretnél tenni azért, hogy jól működjön. Ne támadd le azzal, hogy „már megint későn jöttél haza”, helyette mondd azt, „tudom, hogy szükséged van arra, hogy kiereszd munka után a fáradt gőzt a barátokkal, de boldoggá tennél, ha több estét töltenénk együtt. Mit gondolsz, hogyan oldjuk meg ezt a helyzetet?” Máris együttműködésre törekszünk! Az elején szokatlannak tűnhet ez a fajta kommunikáció, mert persze az emberben dolgoznak az indulatok. Érdemes lenyugodva belekezdeni az effajta beszélgetésekbe.

Viszonozza az empátiát?

A párod nagy eséllyel automatikusan vevő lesz a nyugodt, megértésen alapuló beszélgetésre, ám ha nem viszonozza, akkor érdemes feltenni magadnak a kérdést, mennyire vagy fontos a számára. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak nehezen nyílik meg, nem ezt a mintát hozta otthonról. Ugyanakkor nyitottsággal minden tanulható, az empatikus kommunikáció is. Rajtatok múlik, mennyit ér a kapcsolat!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás