promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A bántalmazó kapcsolat korai jelei – vedd észre, ha te is ilyenben élsz!
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kapcsolati bántalmazás során az áldozat elveszíti függetlenségét, önbecsülését, mindennapjai rettegésben telnek. Egyik párkapcsolat sem fizikai vagy verbális erőszakkal kezdődik, ahogy ez sem, mégis léteznek intő jelek, amik előre vetítik az agressziót.

Kisajátítás

Nem akar találkozni a barátaiddal, a családoddal, mondván ő csak magának szeretne. Mindig veled szeretne lenni, ami a kapcsolat elején még betudható a felfokozott érzelmeknek, de ha már olyanokat mondogat a párod, hogy nincs szükséged mások társaságára, csak rá, akkor az semmiképp sem fér bele az egészséges párkapcsolatba, akármilyen nagy is a szerelem.

Féltékenység

Számonkéri mikor, kivel, hol találkozol. Ha pár percet késel, óriási patáliát csap; meggyanúsít, hogy biztosan máshol voltál, mint amit mondtál, megcsalod, nem tiszteled őt. Titokban vagy nyíltan ellenőrzi a telefonodat, az e-maileket. Dühös mindenkire, akibe valaha is szerelmes voltál. Mindezt persze arra fogja, hogy még senkit sem szeretett így, és fél, hogy elveszít téged. A szeretetféltés egészséges szinten még belefér a kapcsolatba – igaz, egyes szakértők szerint nincs helye a féltékenység, mert akkor hiányzik a bizalom –, ám a fent említett példák már a beteges féltékenység kategóriába esnek.

Érzelmi zsarolás

Bármi olyat teszel, ami nincs ínyére, azt mondja, hogy akkor nem is szereted igazán. Kiborul, szakítással fenyegetőzik, ha nem egyezik a véleményed az övével, vagy kritikát mersz megfogalmazni. Eléri, hogy érzelmileg függj tőle; hogy egy idő után már meg se forduljon a fejedben ellentmondani neki, mert attól félsz, elveszíted őt.

Csak ő szeret téged

Megpróbálja elhitetni veled, hogy se a családod, se a barátaid nem szeretnek úgy, mint ő. Csakis ő ismer, ő tudja igazán, neked mire van szükséged. Később ez bedurvul, és már arról szól a történet, hogy hálásnak kell lenned, mert ő még egy ilyen embert is szeret, mint te, és mindenki más szánalmasnak, rondának tart. Csak rá számíthatsz! Ne várd meg ezt a szintet, mert ekkor már lelkileg annyira megnyomorítottak, hogy nagyon nehéz lesz a kilépés.

Amennyiben Ön vagy valaki a környezetéből segítségre szorul, hívja a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének ingyenesen, anonim hívható, 116-123-as telefonszámát, vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a 06-80/20-55-20-as számon.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás