promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt az utolsó katona, aki ott volt a partraszállásnál és Dunkirknél is
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A háború után segített Németországot újjáépíteni, és az egyik koncentrációs tábort felszámolni.

A II. világháború emlékezetes eseménye volt a dunkirki (dunkerque-i) csata 1940-ben, amely végén a védekezésbe kényszerült francia–brit erőket alig tudták átmenekíteni a La Manche csatorna túloldalára a Belgiumba betörő németek elől.

Fotó: Profimedia

Négy évvel később fordult a kocka, a D-Day néven emlegetett normandiai partraszállás már a szövetségesek sikerével zárult, és ezzel elkezdődött a harcok lezáró szakasza. A 98 esztendősen most elhunyt brit Alfred White ott volt mindkét eseménynél.

A veterán katona immár az utolsó élő volt azok közül, akik Dunkirknél és Normandiában is harcoltak. Szerencsére az emlékei velünk maradtak, hiszen a családja gondoskodott azok hangszalagra rögzítéséről.

1940-ben már akkor érkezett Dunkirkbe, amikor elkezdték a csapatok evakuálását. Éppen sikerült felkapaszkodnia az egyik hajóra, amikor a közelükben a német tüzérség lőni kezdte a szövetségeseket.

Alf igazából nem szívesen beszélt a háborús élményeiről, egészen addig, amíg az unokája az 1990-es években (egy iskolai feladat részeként) nem rögzítette az általa elmondottakat. Ez az anyag most, a veterán halála után múzeumba kerül.

Érdekes, hogy a harcok befejeztével nem tért vissza rögtön Angliába, hanem Németországban maradt, és 1946-ig Kiel újjáépítésében vállalt szerepet. Eljutott a bergen-belseni koncentrációs táborba is, hogy annak felszámolásából is kivegye a részét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás