promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hosszútávú párkapcsolat az online térben – létezhet?
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Manapság az internet nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően egyre többen vágnak bele távkapcsolatba. Van azonban néhány dolog, amit érdemes átgondolni, mielőtt belemegyünk egy digitális térben zajló, intim ismeretségbe.

Egyre nehezebb idők járnak azokra, akik ismerkedni szeretnének (ideértve a baráti kapcsolatok kialakítását is), a helyzet azonban párkapcsolati téren különösen kiábrándító. Nemcsak azoknak a helyeknek és programoknak a palettája szűkült le drasztikusan, ahol normális körülmények között, minőségi időt eltöltve lehetne ismerkedni, de a változás magukban az emberekben is fellelhető. Gondolunk itt arra, hogy a szociális komfortzónánk is egyre inkább az online térbe tevődik át, így az igény és a hajlandóság is fokozatosan alábbhagy a könyvtárban való ismerkedésre (jobb helyszín hirtelen nem jutott az eszünkbe, talán mert nem is túl nagy a választék). 

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a különböző „digitális helyszínek” nyútják a legjobb lehetőséget az új emberek megismerésére. Egyre több kapcsolat indul az interneten, és sok esetben az ismerkedés kezdeti szakasza is ott zajlik, így manapság a kedvesünkkel való online kapcsolattartás a hétköznapok során teljesen megszokott.


Forrás: PixaBay

De mi a helyzet akkor, ha például a földrajzi távolság miatt a kapcsolat javarészt az online térben reked?

Mit érdemes átgondolni, mielőtt belemegyünk egy digitális kapcsolatba?

Íme néhány jótanács:

1. Mit akarsz ettől a kapcsolattól?

Az első és legfontosabb dolog, amit érdemes átgondolni, az az, hogy mit akarunk ettől a kapcsolattól. Vágyaink és elvárásaink számbavétele segít abban, hogy pontosabban átlássuk, valóban nekünk való-e egy ilyen kapcsolat. Monogám kapcsolatot szeretnél? Megelégszel-e azzal, hogy hosszútávon távol vagytok egymástól, vagy néhány hónapon belül fizikailag is szeretnél a partnered közelében lenni? Az ehhez hasonló kérdések tisztába tételével rengeteg jövőbeli lehetséges konfliktust kerülhetünk el (ha nem is mindet, hiszen nem lehet mindenre felkészülni).

Fontos azonban, hogy ne csak tisztában legyünk a vágyainkkal, hanem azzal is, hogy reálisan ezekből mi lehetséges (különösen egy világjárvány idején, amikor az átlagosnál sokkal nagyobb kihívásokkal jár az utazgatás).

2. Amit online kapsz, az nem egyezik meg 100 százalékosan a valósággal – és ez teljesen természetes

Egy emberről való benyomásunk, amely a közösségi média vagy az online társkereső felületek szűrőjén át alakult ki, nem feltétlenül reprezentálja pontosan a profil mögötti valós személyt. Ez persze nem azt jelenti, hogy a partnerünk szándékosan próbál becsapni vagy félrevezetni minket. Az interneten átszűrődő, emojikkal, gifekkel és a saját fantáziánk színeivel elhomályosított képet sokszor mi magunk teremtjük meg. Gyakran idealizáljuk a partnerünket, ezt az általunk eszményképpé emelt figurát azonban nem igazságos számon kérni valakin, hiszen valójában mi tettük azzá, aminek látni akartuk. Érdemes odafigyelni rá tehát, hogy ne tévesszük szem elől a tényleges embert, akivel beszélgetünk.

3. Kommunikáljunk világosan!

Nagyon fontos, hogy nyíltan és világosan kommunikáljunk érzéseiről, elvárásainkról és önmagunkról is. Tegyük egyértelművé a másik számára, hogy milyen gyakran szeretnénk időt tölteni vele a digitális térben, vagy például, hogy monogám vagy nyitott párkapcsolatot szeretnénk. Ne hitegessük a másikat hiú reményekkel! Ha mindketten őszinték vagyunk az érzéseinkkel kapcsolatban, minden sokkal gördülékenyebben fog menni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás