promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A csodálatostól a hátborzongatóig – alagutak a világ körül
Borítókép:  AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Háromévnyi építkezés véget ért a Feröer-szigetek legnagyobb infrastrukturális beruházása, Streymoy és Eysturoy szigete között húzúdó alagút. Ennek alkalmából mutatunk olyan alagutat is, amik nemcsak szép, de veszélyes is.

A BBC még a hét elején számolt be arról, hogy háromévnyi építkezés véget ért a Feröer-szigetek valaha volt legnagyobb infrastrukturális beruházása. Egy új, 11 kilométer hosszúságú tenger alatti körforgalmi út Streymoy és Eysturoy szigete között. Ennek köszönhetően a Tórshavn és Runavík közötti utazási idő 74 percről 16 percre csökkent. Ha már pedig ekkora beruházásról van szó, akkor azt nem aprózták el Feröeren. Az alagút közepén ugyanis egy helyi művész, Trondur Patursson fénnyel festett szobra áll.

Persze, akadnak a világon más, említésre méltó alagutak is. Például az, amely Shanghaiban van, s összeköti a Bund vízpartját és Pudong Lujiazui területét a Huangpu folyó alatt. Olyan, mintha egy pszichedelikus utazáson vennénk részt. 

forrás: AFP
Aki egy kicsit veszélyesebb útra vágyik annak szintén Kínába kell mennie. A Guoliang alagút a világ egyik legveszélyesebbje – egyúttal persze turistalátványosság. Az utat 40 évvel ezelőtt 13 guoliangi lakos alakította ki olyanra, amilyen manapság is. Az 1200 méter hosszú „alkotást" végigjárva elképesztő kilátással találkozhatunk.

forrás: AFP 

A Beihai-alagút, Taiwanon található. A három évig tartó építkezés közben katonák és munkások vesztették életüket. Az út, amely 700 méter hosszú kajakkal és gyalog is bejárható. Érdemes április és szeptember között Nangan városába érkezni, ebben az időszakban ugyanis az éjszakai túra is engedélyezett.

forrás: The Times

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás