promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ötből három: néhány hasznos tipp a korlátozások miatt kialakuló magány ellen!
Borítókép:  PixaBay
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre többen érzik magányosnak magukat a koronavírus-járvány miatt. Íme néhány hasznos tipp, hogyan tudjuk megőrizni mentális egészségünket a társadalmi távolságtartás alatt.

Jelenleg ötből három ember magányosnak érzi magát a koronavírus-járvány okozta kényszerű elszigeteltség miatt 

– derül ki egy amerikai felmérésből, amelyet nemrég tettek közzé.

Csakúgy, mint az Egyesült Államokban, jelenleg Magyarországon is mindenki társadalmi távolságtartást köteles gyakorolni, ami azt jelenti, hogy bármerre járunk, minimum másfél méteres távolságot kell tartanunk egymástól, a tömegközlekedési eszközökön és a köztereken maszkot kell viselni, és úgy általánosságban a legtöbben igyekeznek a minimálisra csökkenteni a nyilvános helyeken (például élelmiszerboltokban) való időtöltést.

Ráadásul azoknak az embereknek, akik potenciálisan ki vannak téve a koronavírus kockázatának (például mert kontaktszemélynek számítanak), legalább két hétig karanténba kell vonulniuk. 

Ilyen stresszes időben a társadalmi elszigeteltség hatással lehet a mentális és a fizikai egészségünkre is.

„Az emberek alapvetően társas lények, így a kényszerű egyedüllét komoly hatást gyakorolhat az egészségünkre”

– mondta el az Insidernek Zlatin Ivanov, New York-i pszichiáter szakorvos.


Forrás: PixaBay

Egyes kutatások megállapították, hogy a társadalmi elszigeteltség depressziót, kognitív hanyatlást, szívproblémákat okozhat, és adott esetben az immunrendszert is legyengítheti. 

A magány, a koszorúér-betegségek és a stroke kockázatának 30 százalékos növekedéséhez vezethet. Az erről szóló tanulmány szerint ennek oka a növekvő stressz, a rossz minőségű alvás és az egészségtelen életmód lehetnek, amelyek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő kevesebb társadalmi interakció mellett.

Ráadásul Ivanov szerint az elszigeteltség hatása az idő múlásával súlyosbodik:

„Minél hosszabb az elszigeteltség időszaka, annál valószínűbb, hogy az egyén a szorongás, a magány, a depresszió és egyéb mentális zavarok jeleit mutatja”.

A mentális egészségünk védelmének egyik fontos módja, hogy a társadalmi elszigeteltség alatt is igyekezzünk minél többet kommunikálni szeretteinkkel, a modern kommunikációs eszközökön keresztül.


Forrás: PixaBay

Ivanov a következőket is javasolja egészségünk megőrzése érdekében:

1. Mozogjunk minél többet!

A rendszeres testmozgás bizonyítottan csökkenti a stresszt, és segít megőrizni a jó közérzetünket azáltal, hogy növeli szervezetünk szerotonin szintjét, és csökkenti kortizol nevű stresszhormon mennyiségét.

2. Meditáljunk!

A kutatások szerint a meditáció csökkentheti a szorongást és a depressziót. A meditáció szintén hatékonyan csökkentheti a stresszt azáltal, hogy csökkenti a már említett kortizol nevű hormon szintjét a szervezetünkben 

– derül ki az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának tanulmányából.

3. Tartsunk kapcsolatot a természettel!

A természet közelsége, a napsütés és a zöld környezet javíthatja hangulatunkat azáltal, hogy lassítja az aktivitást az agy prefrontális kérgében, vagyis azon a területen, amelyhez a szorongás társítható.

Abban az esetben, ha nem tudjuk elhagyni az otthonunkat (például azért, mert épp karanténban vagyunk), a különféle természetes hangok hallgatása is segíthet, mint például az eső hangja vagy a madárcsicsergés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás