promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Látni az arcán, ha beszélek hozzá, megérti a mondatokból a szavakat”
Borítókép:  youtube.com
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyar kutya is részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak nemzetközi kutatási projektjében. A Genius Dog Challenge névre keresztelt tudományos kísérletben a világ különböző pontjain élő hat border collie méri össze szótanulási képességét. A magyar versenyző, Max gazdája, Gyenes Ildikó a Promotions.hunak beszélt a felkészülésről, nehézségekről.

Magyar kutya is részt vesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusainak nemzetközi kutatási projektjében, amelyben a világ különböző pontjain élő hat border collie (köztük a magyar versenyzővel) méri össze szótanulási képességét. A november 11-től és december 16-ig tartó, s Genius Dog Challenge névre keresztelt tudományos kísérlet nemcsak a hazai résztvevő miatt érdekes, hanem azért is, mert az az első alkalom, amikor egy ilyen jellegű tesztet élőben közvetítenek.

Az ELTE Etológia Tanszék munkatársai több mint két évig keresték a kiemelkedő szóértéssel, szótanulási képességgel rendelkező kutyákat, végül úgy alakult, hogy a hat kiválasztott kutya mindegyike border collie. Ennél a fajtánál az átlagnál gyakrabban jelenik meg a szótanulási képesség, van olyan négylábú, amelyik száz játék nevét ismeri. Sokan egyébként úgy gondolják, a kutyák képesek megérteni a szavakat, akár mondatokat, de ez nem feltétlenül igaz. A kutatóknak azonban konkrét tesztekkel kell igazolniuk, hogy a kutyák megtudták-e tanulni a tárgyak neveit, és mint kiderült, csak nagyon kevés kutya képes erre.

„Max játékosan tanul. Megmutatom neki a tárgyat, mondogatom a nevét és játszunk. Amikor látom rajta, hogy érti, kérem tőle, hogy hozza ide a tetszőleges névre elnevezett játékot. Nem a szavak a nehezek, egyszerűen vannak jobban és kevésbé kedvelt tárgyak. Ami nehézséget jelent, az a nagyon hasonló hangzású szavak, például: róka-fóka”

– mesélte a Promotions.hunak Gyenes Ildikó, a versenyben részt vevő magyar kutya, Max gazdája. A legnagyobb nehézséget számára az jelenti, hogy meghatározott idő alatt kell megtanulni a tárgyakat.

„Mivel teljes munkaidőben dolgozom, így csak reggel és este tudok Max-szel gyakorolni, a képességének a határa az én szabadidőm”

– mondta. És, hogy miként hat közös életükre a szótanulás?

„Pozitívan. Gyorsan megtanul vezényszavakat is. Nagyon érdekes, mert látni az arcán, ha beszélek hozzá, megérti a mondatokból a szavakat. Legutóbbi mondtam neki, hogy fejezze be amit csinál, különben bezárom a boxába. Erre láttam a „box" szó felismerését az arcán, be is szaladt a boxába és nézett rám. Mondatokba rakott feladatsort is képes végrehajtani különösebb gyakorlás nélkül. Például: fogd meg a játékodat, tedd bele a mosógépbe, és csukd be! Ezek után azt látod, hogy a kutya bepakolja a játékát a mosógépbe és becsukja. Számomra is hihetetlen az ő képessége”

– válaszolt Gyenes Ildikó. 

A kihívásnak két szakasza van: a kutyáknak először meg kell tanulnia hat új játék nevét, a második szakaszban kétszer olyan nehéz, mivel egy hét áll rendelkezésükre 12 játék név tanulására. Minden szakasz végén a kutatók Facebook és a YouTobe segítségével élő adásokban tesztelik a kutyákat. A Genius Dog Challenge november 11-e és december 16-a között minden szerdán 19:00-kor élőben itt megtekinthető.

„Arra szeretnénk ösztönözni a kutyabarátokat szerte a világon, hogy vegyenek részt a kihívásban, csatlakozzanak hozzánk, hogy még jobban megértsük legjobb barátunkat. E közös kutatás révén esetleg megtudhatunk magunkról, emberekről, is valamit”

– mondta Miklósi Ádám, az Etológia Tanszék vezetője az MTI-nek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás