promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit jelent a kijárási korlátozás? Mutatjuk mit lehet, és mit tilos
Borítókép:  Rob ENGELAAR / ANP / AFP
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fontos tudni, hogy ez még csak korlátozás, tehát nincsen kijárási tilalom. Kérdés-válasz pontokba szedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Orbán Viktor kormányfő ma reggel a Kossuth rádióban jelentette be, hogy kijárási korlátozás lép életbe március 28-ától, ami egészen április 11-ig tart. Az egyik legfontosabb intézkedés, hogy az élelmiszerboltokba, patikákba, piacokra és drogériákba 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek járhatnak vásárolni. Azonban hová mehetünk, és hová nem? Mit szabad, és mit nem? Pontokba szedtük, mik lehetnek a leggyakoribb kérdések.

Ha tömegközlekedéssel utazok, leülhetek bárki mellé?

Nem, bár ez nehezen is fordulhatna elő, mivel teljesen kiürültek a tömegközlekedési eszközök, alig használják őket az emberek. A lényeg, hogy mindenki köteles más emberekkel való szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter távolságot tartani. Mindegy hol vagyunk, a boltban, vagy a metrón, ezt kötelező betartani.

Ebédelni szeretnék, beülhetek a kedvenc menüs helyemre?

Innentől nem ebédelhet együtt senki a kollégájával, de még egyedül sem, ha csak nem otthon teszi azt. A meghozott döntés szerint vendéglátó üzletben – az ott foglalkoztatottak kivételével – tartózkodni tilos. Az ételeket csakis elvitelre, vagy kiszállítással kérhetjük.

Csak alapos indokkal hagyhatom el a lakhelyemet, de mit jelent ez?

Az első fontos dolog, hogy nincsen kijárási tilalom, tehát rengeteg dolgot megtehetünk, amit eddig is. Mehetünk tankolni, dohányboltba, fodrászhoz, azonban a rendelet valóban igyekszik kitérni mindenre. A lényeg, hogy alapos indokunk legyen arra, ha elhagyjuk az otthonunkat.

Mik lennének azok az alapos indokok?

  • A munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás
  • Napközbeni kiscsoportos felügyelet okán a kiskorú gyermek kísérése
  • Az egészségügyi ellátás és szolgáltatás igénybevétele, beleértve a gyógyító tevékenységen túl a testi és a lelki egészség megőrzése céljából nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat (különösen pszichoterápiás ellátás, fizioterápiás kezelés, gyógytorna)
  • Az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
  • A házasságkötés és a temetés szűk családi körben
  • A napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben történő vásárlás
  • A napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító) üzletben történő vásárlás
  • Az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben történő vásárlás
  • A mezőgazdasági üzletben történő vásárlás, ideértve műtrágyát értékesítő üzletet és vágóhidat
  • A piacon, a helyi termelői piacon történő vásárlás
  • A gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletben (gyógyszertárban) történő vásárlás,
  • Az üzemanyag-töltőállomás felkeresése
  • A dohányboltban történő vásárlás
  • A fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele
  • A szállítási, tisztítási és higiéniás szolgáltatások igénybevétele
  • A gépjármű- és kerékpárszerviz, a mezőgazdasági és erdészeti gépek és berendezések javításával kapcsolatos szolgáltatások igénybevétele
  • A hulladékgazdálkodással összefüggő szolgáltatások igénybevétele
  • A legszükségesebb esetben a személyes megjelenést igénylő ügyintézés, így hatósági, banki, pénzügyi, biztosítási és postai szolgáltatások igénybevétele
  • Az állatok ellátása, háziállat közterületi sétáltatása, az állatorvosi rendelő és az állatkórház látogatása
  • A szülői jogok és kötelezettségek
  • A hitéleti tevékenység.

Hát ez elég sok, de akkor mik a nem alapos indokok?

Az például abszolút nem alapos indok, hogy a fiatalok kiülnek a barátokkal beszélgetni, vagy inni a parkba. A rendelet ezeket próbálja felszámolni a következő két hétben, hogy a maradj otthon szabály tényleg maradj otthon legyen. Mérlegeljük, hogy valóban ki kell-e lépnünk a lakásból.

Na és ki fogja ezt ellenőrizni?

A rendőrség, de bevonhatják a katonai rendészetet is, ha nincs elég ember. Fontos, hogy semmilyen papír nem kell, ha elhagyjuk a lakásunkat, de a rendőr bármikor megkérdezheti, mégis merre tartunk, és mi dolgunk lesz ott.

Mit jelent az idősekre vonatkozó rendelet?

Saját és családjuk érdekében a 65-ik életévét betöltött állampolgárok az élelmiszerüzleteket, drogériákat, piacot vagy gyógyszertárakat csak délelőtt 9 és 12 óra között látogathatják. Ez azt jelenti, hogy tőlük fiatalabb személy ebben az időintervallumban nem tartózkodhat a boltban. Tehát ha 18 évesek vagyunk, és megkívánunk egy kis csokit, nem mehetünk be venni, ha csak nem nézünk ki 65 évesnek. Ennek betartatása az üzemeltető felelőssége. Személyigazolványt nem fognak kérni, de bármilyen fiatalabb személyt kiküldhetnek a boltból.

Mi lehet a büntetés?

Mindenki szabálysértést követ el, aki a rendeletben leírtakat megszegi. A büntetés legalacsonyabb összege 5 ezer, legmagasabb összege 500 ezer forint.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás