promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magyar névvel árulnak Hungarikumot az USA-ban, nem is lehetne így hívni?

Magyar névvel árulnak Hungarikumot az USA-ban, nem is lehetne így hívni?

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Külföldi hírek
Kategória fejléc

Meglepő dologra bukkantak a polcon, de hogy lehet, hogy így hívják ennyire messze Magyarországtól?

Azt gondolhatnánk, hogy tipikus magyar termékeket csak idehaza kapni, és nincs is sok értelme külföldön árulni, ám ez nagy tévedés, hiszen csak az Egyesült Államokban külön iparág épült arra, hogy a különböző országokból kitelepülő emberek igényeit kielégítsék.

Európaiak millió élnek az USA-ban, kinn dolgoznak, vagy éppen leszármazottként már amerikai állampolgárok is, nem véletlen, hogy számukra külön bolthálózatot is üzemeltetnek. A floridai Euroland bevásárlóközpontot Gombos Edina mutatta meg YouTube-követőinek, és mint mondta, itt többnyire kelet-európai termékeket árulnak, és még melegkonyhájuk is van.

Nem lehet csak úgy használni a Hungarikumok nevét

Itt egyébként apró zászlókkal jelölik az árcímkéken, hogy mely ország ételkülönlegességeiről van szó, természetesen a legkeresettebbek kerülnek föl a polcra, a magyar specialitások közül az őrölt paprika vagy a vegyes savanyúság, és a különböző húskészítmények is ezek közé tartoznak.

A legérdekesebb egyértelműen a gyulai kolbász, amely a Bende márkanév alatt fut. Mivel a termék Hungarikumnak számít, az EU pedig eredetvédetté nyilvánította, ezért alapvetően nem lehetne csak úgy „gyulainak” hívni, hiszen az elnevezés szigorú szabályozás alá tartozik és engedélyek szükségesek a használatához. Úgyhogy aki csak úgy kimenne Amerikába csabai/gyulai kolbászt készíteni/árulni, annak jobb erre már most felkészülni.

Magyar család honosította meg a hazai húskészítményeket a tengerentúlon

Mint azt az egykori tévériporter elmondta, fogalma nincs arról, hogy hogy lehet ezt az Egyesült Államokban ilyen néven forgalmazni, a Bende márkanév története ugyanakkor ismert. A család 1956-ban emigrált, és Chicagóban nyitotta meg első üzletét, később pedig terjedszkedni kezdtek - korábban egyébként Vujity Tvrtko forgatott is az utódokkal.

A hazai recept alapján készülő húskészítmények ma már két üzemben készülnek, és bár azt hihetnénk, hogy minden alapanyagot az Egyesült Államokon belül szereznek be, valójában Magyarországról és több kelet-európai országból is importálnak hozzávalókat.

De milyen magyar finomságok kaphatók még az Egyesült Államokban? Gombos Edina erre is válaszol videójában: