
Sokan rosszul tudják ezt a túró rudiról, nagy csalódás lehet a felismerés
Olvass tovább...
A fél világot átutazva is rábukkanhatunk a lángosra és a körömpörköltre is.
Egy jó lángosért néha elég csak elsétálnunk a közeli piacra, még csak a büfé helyét sem kell ismerni, hiszen már messziről kiszagolhatjuk az olaj és a fokhagyma erős illatát. De mi van akkor, ha valaki 11 ezer kilométerre innen kíván rá a hazai ízekre? A legjobb hírrel szolgálhatunk, hiszen a világ másik felén is lehet lángost kapni, sőt, akár még körömpörköltet is!
Persze nem meglepő, hogy egy távolba szakadt hazánkfiának köszönhetjük, hogy akár Balin is elfogyaszthatunk egy lángost, és valószínűleg nem túlzás az a kijelentés sem Winkler Róberttől, hogy a Távol-kelet egyetlen magyar lángosozóját Pohóczky János üzemelteti.
A beszédes nevű étterem, a Baliczky valamivel több mint egy éve működik, tulajdonosa pedig valóban leellenőrizte, hogy hol van legközelebb magyar étterem, és egészen Ausztráliáig kellett kutakodnia, ami szűk 2600 kilométer. De ennél messzebbre már ne menjünk.
Olvass tovább...
Mint elmesélte, 18 évvel ezelőtt hagyta el Magyarországot, ahol korábban a légierőnél dolgozott repülőszerelőként. Megfordult egyebek között Kínában és Malajziában is, a távoli országokban pedig értelemszerűen nem igazán ismerik a magyar konyhát, vagy ha igen, csak nagyon korlátozott jelleggel (gulyást például Kínában is lehet kapni).
János eleinte a kolbásszal próbálkozott, meg is tanította a helyieknek az elkészítését, a magyar turisták pedig hamar felfedezték, így kézenfekvővé vált, hogy akár egy étterem is elférne a közelben. Mostanra már a helyiek is gyakran meglátogatják az étkezdét, és ahogy a lángossal, úgy a pörkölttel is megbarátkoztak, sőt, szeretik a magyaros ízvilágot – igaz, csípősebben eszik a lángost, mint arrafelé mindent.
Olvass tovább...
A videóban még egy Magyarországról származó tarhonya is felbukkant, a fazékban készülő pörkölt mellé ugyanis azt kérték és hozták a turisták, akik körében a gulyásleves is népszerű. A lángoshoz viszont új-zélandi tejfölt használnak, amivel egészen különleges állagú lesz a tészta – ugyanis abba is jut belőle.
János elmondta, hogy több projektben is részt vesz, többek között magyar tulajdonossal rendelkező borászat is van Balin, amely nem mellesleg meghonosította a Rosét a távoli országban. Velük is kapcsolatban áll, a hűtőrendszerükön dolgozott.
A videóban további érdekességek is elhangzanak a Balin található magyar étteremről, amelynek üzemeltetése egyfajta szerelemprojektnek is mondható: