promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Itt az őszi őrület, felhősödik az idő, lehűlés is jön, de marad a napsütésből is - részletes időjárás előrejelzés

Itt az őszi őrület, felhősödik az idő, lehűlés is jön, de marad a napsütésből is - részletes időjárás előrejelzés

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc

Időjárás előrejelzésünk a mai hétfői napra. 

Részletes időjárás előrejelzés 2024 október 24

A mai hétfői napon október 28-án Magyarországon változatos időjárásra számíthatunk, amely különböző arcát mutatja majd az ország különböző részein. Az alábbi részletes előrejelzés bemutatja, mire lehet készülni a nap különböző szakaszaiban, az ország egyes területein, valamint figyelembe veszi az allergiásokra és az érzékenyebb csoportokra vonatkozó fontos információkat is.

Reggel

A reggeli órák hűvös, párás időt hoznak Magyarország nagy részén. A nyugati és középső országrészben ködfoltok képződhetnek, különösen a Duna és a Tisza vonalán és a hegyvidéki területeken, ami a látótávolságot jelentősen csökkentheti. Érdemes körültekintően közlekedni, különösen az autósok számára, hiszen a köd nem csak látási nehézségeket okoz, de az úttestek is csúszóssá válhatnak. A hőmérséklet 5-10°C között alakul, és a párás környezet miatt a hőérzet ennél alacsonyabb lehet. Keleten némileg szárazabb és enyhébb időre lehet számítani, itt a köd esélye is kisebb.

Napközben

Dél körül az idő valamelyest felmelegszik, és az ország déli, délkeleti részein több órás napsütésre is számíthatunk. A hőmérséklet napközben 12-16°C között mozog, ami kellemesen enyhe, őszi időt ígér a szabadtéri programok kedvelőinek. Az északnyugati területeken, mint például a Nyugat-Dunántúlon, a felhőzet zártabb lesz, és a hőmérséklet is kissé hűvösebb lehet. Ezen a részen eső nem várható, de a szél mérsékelt marad. A fővárosban és annak környékén változó felhőzetre és 13-15°C-os hőmérsékletre számíthatunk, kisebb légmozgással.

Este és éjszaka

A késő délutáni és esti órákban a hőmérséklet gyorsan csökkenni kezd, különösen keleten, ahol tiszta égbolt mellett hűvös éjszakára számíthatunk. Az ország nyugati és délnyugati területein azonban fokozatosan növekszik a felhőzet, és estére akár kisebb eső is előfordulhat. A minimum hőmérséklet országos átlagban 4-8°C körül alakul, de a derült ég alatt akár 2°C-ra is lecsökkenhet, míg a felhősebb nyugati területeken ennél enyhébb lesz az éjszaka. A közlekedőknek figyelniük kell az újabb ködfoltokra, különösen a folyók és tavak közelében, ahol a reggelihez hasonlóan alacsony látótávolságra kell számítani.

Allergiások figyelmébe

A magas páratartalom és a hűvös, ködös reggelek kedvező körülményeket teremtenek a penészgombák terjedéséhez, ami problémát okozhat azok számára, akik allergiásak ezekre a spórákra. Bár az őszi időszakban a pollenallergiások számára kedvezőbb a helyzet, a beltéri spórák miatt továbbra is javasolt a szellőztetés korlátozása, különösen a hajnal és reggeli órákban. Ugyanakkor a szabad levegőn történő tevékenységek kedvezőbbek napközben, amikor a napos területeken a levegő tisztább lesz és a páratartalom is csökken.

Figyelmeztetések és veszélyjelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) október 28-ára nem adott ki veszélyjelzést Magyarország területére, így sem erős széllökésekre, sem jelentős csapadékra nem kell számítani. Ugyanakkor a köd és a párás időjárás miatt a közlekedők számára ajánlott a fokozott óvatosság, különösen a reggeli és esti órákban, amikor a látótávolság a köd miatt jelentősen csökkenhet. Az aktuális időjárási helyzet folyamatos figyelemmel követhető a met.hu oldalon, ahol naprakész információk érhetők el a várható viszonyokról és a helyi előrejelzésekről​.