promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas lesz a különbség az időjárásban, reggel és délután mintha másik kontinensen lennénk

Hatalmas lesz a különbség az időjárásban, reggel és délután mintha másik kontinensen lennénk

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions

Kabát és rövid ujjú is kellhet, esernyőt viszont felesleges előkészítenünk.

Az elmúlt napokban nem feltűnősködött különösebben az ősz, sem heves esőzéseket hozó frontok, sem szokatlanul meleg vénasszonyok nyarát nem tapasztalhattunk. Ahogy a meteorológusok szoktak fogalmazni, az átlagnak megfelelő időjárást tapasztalhattunk.

Csak onnan vehettük észre, hogy már október derekán járunk, hogy egyes országrészekre hajnalonként köd ereszkedett, míg máshol megjelent a dér, bepillésedtek a még megmaradt tócsák. A délutáni órákra azonban már csak a szikrázó napsütés maradt. Eső alig-alig volt, a talaj azonban mostanra szerencsére már eléggé feltöltődött a nyári aszályt követően.

A különbség csak azoknak lehetett nagyon szembetűnő, akik hajnalban bementek a munkahelyükre, kora délután pedig kijöttek onnan, mintha két különböző kontinensen lettek volna, és ez a következő napokban sem lesz másképp, hiszen marad a napsütéses, reggel fagyos, de egyébként kellemes őszi időjárás, és néhány fokkal még melegebb is lesz, mint a korábbi napokon.

Mint a Hungaromet legfrissebb prognózisában megírta, ez egy stabil anticiklonnak köszönhető, ami azonban nem azt jelenti, hogy semmi változás nem történik majd:

„Amíg Északnyugat-, Észak-Európán keresztül az Ashley névre keresztelt ciklon robog át gyorsvonati sebességgel, addig a kontinens döntő részén nyugodt az idő, anticiklonális hatások érvényesülnek. Ez gyakorlatilag igaz lesz a jövő hét nagy részére is”

-írták.

„Az időjárásunkat eddig is alakító magasnyomás középpontja délebbre mozdul, ezáltal pedig nyugati peremén enyhébb léghullámok szállítódnak fölénk. Ez kedvez a köd- és rétegfelhőzet-képződésnek, így kedden már előfordulhatnak tartósan felhős tájak az országban. Szerdán, nemzeti ünnepünk napján is több lesz a felhő, ugyanis az anticiklonok közé egy gyengülő, széteső hidegfront ékelődik be, hogy aztán csütörtöktől újból anticiklon vegye át az irányítást, amely nyugat felől helyeződik fölénk”

közölték az előrejelzésben.

Ami a következő heteket illeti, a hónap vége felé közeledve sem számíthatunk jelentősebb fordulatra, csupán néhány fokkal lehet alacsonyabb a nappali maximum, cserébe viszont a hajnali fagyok kevésbé lesznek jellemzők. Jelentősebb csapadékra viszont továbbra sem számíthatunk, a több felhő ellenére sem. A nagybetűs ősz a mostani állás szerin november első napjaiban köszönthet be, ám részletekbe még felesleges lenne belemenni, hiszen addig még két hét van hátra.