promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Meghökkentő dolgot vártak el a terhes egyiptomi nőktől, ez a mai kor emberét is zavarba hozza

Meghökkentő dolgot vártak el a terhes egyiptomi nőktől, ez a mai kor emberét is zavarba hozza

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Élet
Kategória fejléc

A családokat már az ókorban is érdekelte, hogy áldott állapotba került-e egy nő, még a látható testi jelek megjelenése előtt. És az esetek kétharmadában erre pontos választ is tudtak adni.

A gyermek születése már az ókori Egyiptomban is óriási áldást jelentett. Akkoriban természetesen ez még veszélyesebb volt – mind az anyákra, mind a csecsemőkre nézve – a fejletlenebb orvosi ellátás miatt.

A várandós és szülő nők a Taweret (Tauret) nevű, vízilótestű, krokodilfejű, oroszlánmancsokon álló alakban ábrázolt istenséghez imádkoztak segítségért. Gyakran olyan amuletteket, nyakláncokat, karkötőket is viseltek, amelyek Taweretet ábrázolták.

Ennek ellenére igen magas volt a halálozási arány, az anyák és az újszülöttek esetében is. Nem számított sem az életkor (sokan már tinédzserkorban szültek), sem pedig a társadalmi rang, akár a királyné is ugyanúgy meghalhatott fertőzés vagy valamilyen komplikáció következtében.

Az ókori Egyiptom érdekes „találmánya” volt a terhességi teszt. Ma már ez mindennapos eszköznek számít, a mostani tesztek a HCG hormon mérésén alapulnak, és már a fogantatás 8-10. napján képesek pontos eredményt adni.

Sok ezer évvel ezelőtt természetesen nem ilyeneket használtak, bár a működésük – meglepő módon – tulajdonképpen hasonló volt. Az egyiptomi nőknek például rá kellett pisilniük egy zsákocska árpára és egy zsákocska búzára, és utána már csak várni kellett az eredményre.

Ha valamelyik növény kihajtott, az terhességet jelentett. Hogy mindez babona lenne? Egyáltalán nem, hiszen 70 százalékos pontossággal tudta előrejelezni a baba érkezését. A döbbenetes aránynak tudományos magyarázata van.

A terhesség során ugyanis ugrásszerűen megnő a nők ösztrogénszintje, amelyet ekkor a placenta termel, és a normál értéknek akár a tízszeresére is változhat. Márpedig ez a nemi hormon segít a növényeknek is a csírázásban, vagyis a zsákos megoldás nem is olyan légből kapott.

A Krisztus előtti 14. századból származó papirusz szerint ha az árpa indul csírázásnak, akkor kisfiú fog születni, ha viszont a búza, akkor lány. Ennek azonban már nincs tudományos alapja, valószínűleg megfigyelésen alapul, és akár nagy eséllyel igaz is lehet.

Így zajlott egy ókori egyiptomi orvos egy napja: