promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Estére érkezik a változás az időjárásba, ködösen indul a nemzeti ünnep előtti hétvége

Estére érkezik a változás az időjárásba, ködösen indul a nemzeti ünnep előtti hétvége

Borítókép:  Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc

Részletes időjárás előrejelzés a mai szombati napra.

Október 19-ei részletes időjárás előrejelzés Magyarország területére:

Reggel:

A nap hűvösen indul, a hőmérséklet az ország északnyugati és északi területein 5-7°C között alakul, míg a déli és keleti régiókban 7-10°C várható. A reggeli órákban jelentős területeken, főleg a Dunántúl déli és középső részén, valamint az Északi-középhegység völgyeiben sűrű köd alakulhat ki. A ködös részeken a látótávolság jelentősen csökkenhet, emiatt a közlekedőknek különösen óvatosnak kell lenniük. A köd délelőtt lassan feloszlik, de helyenként csak a déli órákra derülhet ki az ég​.

Napközben:

A köd feloszlását követően az ország nagy részén derült, napos idő várható. A déli megyékben, mint Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád, szinte zavartalan napsütés lesz jellemző, míg északnyugat felé haladva időszakosan felhők takarhatják a napot. A hőmérséklet 15 és 20°C között mozog majd. A kellemes, száraz idő kedvez a szabadtéri tevékenységeknek, de a közelgő este felé a levegő páratartalma ismét növekedhet, különösen a folyók mentén.

A szél általában gyenge vagy mérsékelt marad, délnyugati irányból fúj, ami enyhe hőérzetet biztosít a nap folyamán. Az eső vagy egyéb csapadék elkerüli az országot, így nyugodt, őszi idő várható​.

Este és éjszaka:

Az esti órákra a hőmérséklet gyorsan csökkenni kezd, különösen a hegyvidéki és völgyes területeken, ahol a hőmérséklet 4-6°C-ra eshet vissza. Az Alföld középső részén 7-9°C közötti minimumok várhatóak. A levegő ismét párássá válik, és az éjszakai órákban több területen újra kialakulhat köd, különösen az Északi-középhegység völgyeiben, valamint a Duna és a Tisza mentén. A köd miatt a látási viszonyok ismét romlanak, és a közlekedésben újra nehézségekre lehet számítani.

Allergiásoknak:

Az allergiások számára a pollenszezon végéhez közeledünk, de a parlagfű és a pázsitfűfélék még alacsony mennyiségben jelen lehetnek a levegőben. A levegő minősége általában jónak mondható, de a párás, ködös időszakokban a légszennyezettség helyenként növekedhet, főleg a nagyobb városokban. Az allergiásoknak érdemes kerülniük a ködös, szmogos területeket, mivel a levegő szennyezettsége növelheti a légúti irritációt​.

Figyelmeztetések:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenleg nem adott ki komolyabb időjárási figyelmeztetést október 19-re, de a köd miatt a reggeli és esti órákban az érintett területeken, főleg a hegyekben és völgyekben, fokozott óvatosság javasolt a közlekedőknek. A ködös szakaszokban a látótávolság jelentősen lecsökkenhet, ami különösen a kisebb utakon lehet veszélyes