promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így spórolj a fűtésszámlán, súlyos ezreseket takaríthatsz meg egyszerű módszerekkel

Így spórolj a fűtésszámlán, súlyos ezreseket takaríthatsz meg egyszerű módszerekkel

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A barátságosabb fűtésszámláért nem kell leadnunk a komfortérzetünkből, mutatunk kilenc tippet valódi rezsicsökkentéshez.

A téli hónapokban a fűtés az egyik legnagyobb kiadási tétel lehet a háztartásban, sokan már év közben elkezdenek félretenni erre a célra. Néhány okos módszerrel jelentős megtakarításokat érhetünk el anélkül, hogy a komfortérzetünkből engednénk. A megfelelő fűtési szokások kialakítása és a lakás hőszigetelésének javítása kulcsfontosságú tényezők. Ezekhez nincs szükség extra kiadásra, csak egy kis előre tervezés kell.

A jól beállított termosztát pénzt takarít meg

A termosztát megfelelő beállítása jelentős megtakarítást eredményezhet, ha lehet időzíteni a fűtést, akkor meg kell tanulni kezelni ezt a berendezést, mert sokat spórolhatunk vele. A lakás nappali hőmérséklete ideálisan 19-20°C, míg éjszakára vagy ha nem tartózkodunk otthon, elegendő a 17-18°C is. Minden fokkal való csökkentés 6-10%-kal mérsékli a fűtési költségeket. Ráadásul ez az a hőmérséklet, amelyen bizonyítottan a legpihentetőbb az alvás, már kisbabák számára is.

Az ablakok és ajtók szigetelése elengedhetetlen

Az ablakok és ajtók körüli rések miatt sok hő szökhet el. A redőny, egy divatos huzatfogó vagy a lakás dizájnjába illeszkedő vastag, hőszigetelő, földig érő függöny megakadályozza a hideg levegő beáramlását és a meleg levegő kiszökését télen. 

A radiátorok is segítenek a spórolásban

A radiátorok körül szabadon kell áramolnia a levegőnek, ezért ne helyezzünk eléjük bútorokat vagy vastag függönyöket. Hőtükrök elhelyezésével a radiátor mögött a falak helyett a szoba felé verhetjük vissza a hőt, így hatékonyabb lesz a fűtés. Továbbá ne felejtsük el légteleníteni a radiátorokat, hogy teljes kapacitással működjenek.

A nap melegének hasznosítása alacsonyabb fűtésszámlát eredményez

A téli napsütést érdemes kihasználni, még ha rövidebb ideig is süt a nap. Nyissuk ki a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt reggel és engedjük be a természetes fényt, hogy melegítse a szobát. Este pedig húzzuk be a függönyöket, hogy szigeteljük az ablakokat és visszatartsuk a meleget.

 A zónás fűtés az egyik legjobb megoldás

Egy nagyobb házban vagy lakásban nem szükséges minden helyiséget egyformán fűteni. Csak azokat a szobákat érdemes melegíteni, ahol tartózkodunk, a többi helyiségben pedig tartsuk alacsonyabb hőmérsékleten a termosztátot. Ez különösen fontos akkor, ha több fűtési zónát lehet szabályozni külön-külön, de a radiátorok manuális állítása is megoldás lehet.

Összebújni egy puha forróvizes palackkal a tévé előtt

A fűtést kiegészíthetjük helyi hősugárzókkal, ha például csak egy adott helyiséget használunk, így nem kell az egész lakást felmelegítened. A klíma fűtési funkciója, a melegvizes palackok, elektromos takarók és hősugárzók is segíthetnek célzottan melegíteni anélkül, hogy a fűtést magasabbra kellene állítani.

A magasabb páratartalom növeli a hőérzetet

A párásítónak több haszna is van. A nedvesebb levegő melegebbnek érződik, ezért egy párásító készülék használata növelheti a komfortérzetet anélkül, hogy több pénzt költenénk a fűtésre. Ráadásul hasznos a hideg, száraz téli időszakokban.

Hővisszanyerés a háztartási tevékenységekből

A főzés és a fürdés során keletkező hőt is kihasználhatjuk. Sütés után hagyjuk nyitva a sütő ajtaját, hogy a meleg levegő átjárja a konyhát. Fürdés után pedig hagyjuk nyitva a fürdőszoba ajtaját, hogy a meleg és a pára átáramoljon a lakás más részeibe is.

Réteges öltözködés otthon 

Végül, de nem utolsósorban az otthoni réteges öltözködés is segíthet csökkenteni a fűtési igényt. Egy meleg pulóver, zokni vagy egy puha takaró használata jelentősen javíthatja a komfortérzetet anélkül, hogy több energiát kellene felhasználni.

Ezek az egyszerű, de hatékony lépések mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy télen is kényelmesen érezzük magunkat a lakásban, miközben energiát és pénzt takarítunk meg. A hő megtartása és a hőveszteség minimalizálása a kulcsa annak, hogy otthonunk meleg maradjon anélkül, hogy a fűtésszámla az egekbe szökne.