
Elájult a külföldi, amikor megkóstolta a magyat ételt, két gyönyörű szóval fejezte ki, hogy mennyire ízlett neki
Olvass tovább...
Egy egész generáció nőtt fel ezeken az élményeken, időkapszulába zárt csoda támadt most fel.
Vannak helyek Budapesten, amelyek nem csupán éttermek, hanem a város élő történelmének részei. Ilyen volt a Kádár Étkezde is, egy hely, ahol generációk nőttek fel és ahol a kockás abrosz és a szódás szifon mellett a falakon lógó törzsvendégek fotói meséltek a múltról. Most, évekkel a bezárása után, egy igazi legenda, Gerendai Károly (a Sziget Fesztivál alapítója) vezetésével a hely visszatért, hogy bebizonyítsa: a klasszikus magyar konyha és a hamisítatlan kisvendéglői hangulat sosem megy ki a divatból.
Olvass tovább...
Az 1957-ben alapított étkezde több mint 60 éven át volt a Klauzál tér ikonikus pontja, bezárása pedig egy korszak végét jelentette sokak számára. Az újranyitás során a cél nem egy nosztalgikus múzeum létrehozása volt, hanem a régi Kádár hiteles folytatása. A konyhát és a gépészetet modernizálták, a teret a szomszédos lakás megvásárlásával tágasabbá tették, de a lényeg változatlan maradt.
A hangulat szinte egy az egyben hozza a régi élményt: a falakon ott a jellegzetes lambéria, az asztalokon a kockás abrosz és a szódás szifon, a falakon pedig a régi törzsvendégek, színészlegendák és művészek fotói néznek le ránk.
Az étlap is a régi, klasszikus magyaros fogásokkal van tele. A legnagyobb változás, hogy a híres sólet, amiért egykor zarándokoltak ide az emberek, most már nemcsak szombaton, hanem minden nap, öt különböző változatban is elérhető.
Olvass tovább...
A teszt során az ételek abszolút hozták a várt szintet. Az Alföldi gombócleves gazdag alapleve és a maceszgombócos húsleves is a házias ízeket idézte. A főételek közül a milánói sertésborda egy igazi időutazás:
a vékonyra klopfolt, hatalmas szelet hús beborítja a nem "al dente" tésztát és a sűrű, paradicsomos szószt - pont úgy, ahogy a nagymamánál megszoktuk.
A desszertek közül az aranygaluska tésztája finom volt, bár a borhab megosztó lehet. Az árak barátságosak maradtak, az élmény pedig felbecsülhetetlen.
A Kádár Étkezde újjászületése tökéletesen rávilágít egy erős társadalmi jelenségre, a "gasztronosztalgiára". Egy rohanó, folyamatosan változó világban egyre nagyobb szükségünk van a biztonságot és állandóságot sugárzó dolgokra. A gyerekkorunk ízei, a nagymama konyhájának illata, egy régi, jól ismert étterem hangulata mind-mind ilyen kapaszkodót jelentenek. Ezek az ízek és helyek nemcsak a gyomrunkat, de a lelkünket is táplálják, visszarepítenek egy gondtalanabb korba, és felidézik a közös családi vagy baráti ebédek emlékét.
Az ötlet zsenialitása abban rejlik, hogy felismerte: az emberek nem fine dining élményre vágynak a Kádárban, hanem erre a hamisítatlan, nosztalgikus érzésre. Az új Kádár Étkezde sikeresen bizonyítja, hogy van helye a modern gasztronómiában a becsületes, kompromisszumok nélküli magyar konyhának, és annak a hangulatnak, ahol egy tányér étel mellett egy kicsit megállhat az idő.
@rokalandvlog Kádár Étkezde Támogatott tartalom: meghívás Cím: 1072, Budapest, Klauzál tér 9. A videóban említett ételek: Alföldi májgaluska leves 1760 Ft Milánói sertésborda: 3170 Ft Aranygaluska borhabbal 1960 Ft 4 dl szörp 600 Ft Kezdetben ebédidőben várják a vendégeket. De hamarosan reggelivel (bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli) és vacsorával is bővül a kínálat. Később elviteles és házhoz szállítási lehetőségek is lesznek. #kádárétkezde #magyarkonyha #kifőzde #budapest #rókalandvlog eredeti hang - Rókaland