promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
60 éve bezárt étterem ajtaja tárult fel Magyarországon, azonnal tömegek vándoroltak oda

60 éve bezárt étterem ajtaja tárult fel Magyarországon, azonnal tömegek vándoroltak oda

Borítókép:  www.profimedia.hu/Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Egy egész generáció nőtt fel ezeken az élményeken, időkapszulába zárt csoda támadt most fel.

Vannak helyek Budapesten, amelyek nem csupán éttermek, hanem a város élő történelmének részei. Ilyen volt a Kádár Étkezde is, egy hely, ahol generációk nőttek fel és ahol a kockás abrosz és a szódás szifon mellett a falakon lógó törzsvendégek fotói meséltek a múltról. Most, évekkel a bezárása után, egy igazi legenda, Gerendai Károly (a Sziget Fesztivál alapítója) vezetésével a hely visszatért, hogy bebizonyítsa: a klasszikus magyar konyha és a hamisítatlan kisvendéglői hangulat sosem megy ki a divatból.

A Kádár-élmény - Lambéria, szódásszifon és a híres sólet

Az 1957-ben alapított étkezde több mint 60 éven át volt a Klauzál tér ikonikus pontja, bezárása pedig egy korszak végét jelentette sokak számára. Az újranyitás során a cél nem egy nosztalgikus múzeum létrehozása volt, hanem a régi Kádár hiteles folytatása. A konyhát és a gépészetet modernizálták, a teret a szomszédos lakás megvásárlásával tágasabbá tették, de a lényeg változatlan maradt.

A hangulat szinte egy az egyben hozza a régi élményt: a falakon ott a jellegzetes lambéria, az asztalokon a kockás abrosz és a szódás szifon, a falakon pedig a régi törzsvendégek, színészlegendák és művészek fotói néznek le ránk.

Az étlap is a régi, klasszikus magyaros fogásokkal van tele. A legnagyobb változás, hogy a híres sólet, amiért egykor zarándokoltak ide az emberek, most már nemcsak szombaton, hanem minden nap, öt különböző változatban is elérhető.

Milánói borda és aranygaluska

A teszt során az ételek abszolút hozták a várt szintet. Az Alföldi gombócleves gazdag alapleve és a maceszgombócos húsleves is a házias ízeket idézte. A főételek közül a milánói sertésborda egy igazi időutazás:

a vékonyra klopfolt, hatalmas szelet hús beborítja a nem "al dente" tésztát és a sűrű, paradicsomos szószt - pont úgy, ahogy a nagymamánál megszoktuk.

A desszertek közül az aranygaluska tésztája finom volt, bár a borhab megosztó lehet. Az árak barátságosak maradtak, az élmény pedig felbecsülhetetlen.

Miért vágyunk a múlt ízeire?

A Kádár Étkezde újjászületése tökéletesen rávilágít egy erős társadalmi jelenségre, a "gasztronosztalgiára". Egy rohanó, folyamatosan változó világban egyre nagyobb szükségünk van a biztonságot és állandóságot sugárzó dolgokra. A gyerekkorunk ízei, a nagymama konyhájának illata, egy régi, jól ismert étterem hangulata mind-mind ilyen kapaszkodót jelentenek. Ezek az ízek és helyek nemcsak a gyomrunkat, de a lelkünket is táplálják, visszarepítenek egy gondtalanabb korba, és felidézik a közös családi vagy baráti ebédek emlékét.

Az ötlet zsenialitása abban rejlik, hogy felismerte: az emberek nem fine dining élményre vágynak a Kádárban, hanem erre a hamisítatlan, nosztalgikus érzésre. Az új Kádár Étkezde sikeresen bizonyítja, hogy van helye a modern gasztronómiában a becsületes, kompromisszumok nélküli magyar konyhának, és annak a hangulatnak, ahol egy tányér étel mellett egy kicsit megállhat az idő.

@rokalandvlog Kádár Étkezde Támogatott tartalom: meghívás Cím: 1072, Budapest, Klauzál tér 9. A videóban említett ételek: Alföldi májgaluska leves 1760 Ft Milánói sertésborda: 3170 Ft Aranygaluska borhabbal 1960 Ft 4 dl szörp 600 Ft Kezdetben ebédidőben várják a vendégeket. De hamarosan reggelivel (bundás kenyér, kolbászos tojás, főtt virsli) és vacsorával is bővül a kínálat. Később elviteles és házhoz szállítási lehetőségek is lesznek. #kádárétkezde #magyarkonyha #kifőzde #budapest #rókalandvlog eredeti hang - Rókaland