promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Azonnal kiköpte, öklendezett a külföldi, amikor a magyar ételt a szájába vette, igazi emberkísérlet zajlott

Azonnal kiköpte, öklendezett a külföldi, amikor a magyar ételt a szájába vette, igazi emberkísérlet zajlott

Borítókép:  Freepik / Illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Külföldiek végigkóstolták a magyar konyha klasszikusait: némelyikért rajongtak, egy nem mindennapi fogástól pedig szó szerint öklendezett az egyik résztvevő. 

Egy különleges gasztro teszt során külföldi vendégek vállalkoztak arra, hogy interjú közben végigkóstolják a legismertebb magyar fogásokat. Az ételsorban helyet kapott a tartalmas leves, a fesztiválok sztárja, a hagyományos ünnepi finomságok és a megosztó belsőségek is. A reakciók sokszor lelkesek, máskor megdöbbentek voltak.

Gulyásleves – laktató élmény, a magyar szuperétel

A kóstolás a legismertebb magyar fogással, a gulyáslevessel indult. A vendégek gyorsan beleszerettek: dicsérték a paprika ízét, a gazdag fűszerezést, és kiemelték, hogy ebben az ételben minden benne van, ami tápláló – hús, zöldség és szénhidrát.

Az egyik külföldi úgy fogalmazott: „Ez a magyar szuperétel, tényleg minden megvan benne, amire szüksége van a szervezetnek.”

Zsíros kenyér – kocsma hangulat a tányéron

A kocsmákból jól ismert zsíros kenyér szintén sorra került. A vendég eleinte nem tudta, mire számítson, de végül kifejezetten ízletesnek találta a friss kenyér, a zsír és a hagyma kombinációját. Hozzátette, hogy saját hazájában tortilla helyettesíthetné a kenyeret, és így is el tudná képzelni.

Székelykáposzta – savanykás-fűszeres klasszikus a terítéken

 A vendégek a káposzta, a paprika és a hús összhangját erőteljes, savanykás és fűszeres ízként jellemezték. Volt, aki a fermentált ízvilág miatt a koreai kimcsihez hasonlította, egy további vendég pedig kiemelte, hogy bár laktató és ízletes, a zsíros elkészítés miatt nem tartaná mindennapi fogásnak.

A beszélgetésben szó esett arról is, hogy a székelykáposztát hagyományosan ünnepekkor – például esküvőkön vagy szilveszterkor – tálalják éjfél után, amikor a társaság pálinkázás és mulatozás közben újra megéhezik. 

Káposztás tészta – meglepő élmény

Amikor a külföldi vendég elé került a káposztás tészta, első pillantásra úgy vélte, hogy karamellizált hagymát lát a tetején. Meglepte, amikor kiderült, hogy a jellegzetes illatot valójában a pirított káposzta adja.

Az első falatok után azonban kellemes meglepetés érte: a sós változatot kifejezetten ízletesnek találta, és úgy nyilatkozott, hogy ebédre is szívesen fogyasztaná. Ugyanakkor furcsállta a magyar szokást, miszerint sokan cukorral készítik és desszertként tálalják, hiszen számára a tészta inkább főételként, sós fogásként volt értelmezhető.

Szalontüdő – elérkezett a csattanó

A legnagyobb meglepetés és egyben a legnagyobb csalódás a szalontüdő volt. A külföldi vendég először azt hitte, hogy hal került elé, ám amikor kiderült, hogy sertéstüdőről van szó, már gyanakodva nézett az ételre. Óvatosan megkóstolta, de rögtön eltorzult az arca, szinte öklendezni kezdett, és azonnal kiköpte a falatot.

Nemcsak az állagát, hanem az ízét és még a szagát is rendkívül taszítónak találta. Úgy fogalmazott: „Ez kínzás volt, ilyen ételt még soha nem ettem életemben.”

Túrógombóc – édes befejezés

A végére szerencsére egy sokkal barátságosabb desszert jutott. A túrógombóc ízét a sajttortához hasonlították, és nagyon finomnak találták. Sőt, volt, aki azt mondta, jobban ízlett neki, mint a boltokban kapható túró rudi.

A videóban, a magyar ételeket kóstoló vendégek őszinte reakciói láthatóak: