
Percenként 72 darabot adott el belőle a Lidl, mennyiségi korlátozást vezettek be rá
Olvass tovább...
Radikális lépések bevezetése várható a török riviérán
Szezonról-szezonra egyre több élelmiszert dobnak ki Törökország számos szállodájában, ami mérhetetlen pazarláshoz vezet. Körülbelül évi 23 millióra becsülik, ami kárba megy és ennek nagy része a turizmusnak köszönhető.
Mi sem mutatja ezt jobban, mint az, hogy Ramagan Bingöl, a törökországi Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke számos radikális változást tervez bevezetni, hogy mérsékeljék a túlfogyasztást. Elmondta továbbá azt is, hogy a reggeli étkezéseknél végzi a kukában a legtöbb étel. Ennek oka, hogy sok hotelben kötelező előírás annyi adaggal számolniuk, ahány szállóvendégük van. A fennálló probléma további forrása, hogy hajlamosak az emberek megpakolni a tányérjukat, de közben pedig nem eszik már meg azt, amit kiszednek. Bingöl a következőket mondta: „Három-négy ember is jóllakna egy két személyre rendelt reggelivel, mégis sok helyen kötelező annyi adagot kitenni, ahányan az asztalnál ülnek. A tányérok roskadoznak, az ételekhez hozzá sem nyúlnak, és végül a kukában végzik”
A pazarlás mértékét a legjobban ott mérhetjük le, hogy naponta 12 milliárd kenyeret dobnak ki, ami évi 4,38 milliárd darabot jelent. Bingöl továbbá azt is megjegyezte, hogy emellett a súlyos probléma mellett még a klímaváltozással is szembe kell nézni. „A gazdák és a pékek munkája a szemétben végzi, miközben a klímaváltozás megnehezíti a mezőgazdaságot, és az emberiség a globális éhínség veszélyével néz szembe” figyelmeztet a szállodák elöke. A vendégek kaphatnak kenyerek ingyen, de azt inkább pótolják majd, minthogy előre kitegyenek nagy mennyiségeket.
Olvass tovább...
Törökország évente rengeteg látogatót vonz a csodálatos tengerpartjai, a történelmi emlékhelyei, a fantasztikus épületei és a gigantikus méretű hotelei miatt. Természetesen messze híres a bőséges all inclusive ellátásról, nem is titok, hogy kis hazánkból is sokan keresik fel az üdülőhelyeket ebből az okból kifolyólag. Azonban most változásra kell számítania azoknak, akik ennek az országnak valamelyik részén terveznek nyaralni, mert a korlátlan ételfogyasztást felválthatja az a la carte étkeztetés. A következő két hónapban a szakértők összeszedik pontokba a javaslataikat és a törökországi elnök elé tárják azokat.
Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan felszámolhatja a kimért adagokat és változtathat az éttermi kiszolgáláson, ezzel megfékezve a túlfogyasztást.
[[cikk2]]
Mi magunk is tudunk tenni az ügy előrehaladásának érdekében néhány apró, de annál fontosabb lépéssel. Esetleg, ha ti is úticélul választjátok ezt a csodálatos országot, amit tehettek a pazarlás elkerülése érdekében, hogy ne a szemeteknek higgyetek és mindig pont annyit szedjetek az ínycsiklandó fogásokból, amit el is tudtok fogyasztani!
Forrás: Világgazdaság