
Igazi magyar étel Magyar Péter specialitása, mindig rá bízzák az elkészítését
Olvass tovább...
Pár hete világrekord mennyiségben készült el Bács-Kiskun vármegyében.
Kimondottan ellenszenves listával futottunk össze a minap az interneten. Egy külföldi videós szerint ugyanis létezik a gusztustalan magyar ételeknek is TOP10-es listája. Hősünk egy tízes felsorolást követett el hazai gasztro-ízlés ellen, és alighanem számtalan olvasónkat fel fogja háborítani a lista. Ugyanis már a tizedik helyen méltatlanul alulértékelt fogás, a menzás desszertek sztárja szerepel: a lekváros bukta. Teljesen érthetetlen támadás, gyaníthatóan a világ legtöbb országában létező ételről van szó.
Olvass tovább...
A kilencedik borleves nem egy túl gyakori fogás a magyarok asztalán, de egykor népszerűnek számított főleg karácsonykor. A nyolcadik stefánia vagdalt talán furcsán fest egy külföldi számára, hiszen sokfelé létezik a húskenyér fogalma, de aláírjuk, valóban érdekes kontraszt egy szelet homogén húskenyér közepén a főtt tojás karikája. A hetedik „sztárunk” a vadas marha ismét bizonyítéka annak, hogy nem kell kínai kaját ennünk egy sós-édes fogásért. A répától édeskés szószban úszó marhaszelet fejedelmi ajánlat egy vasárnapi ebédre. Antihős videósunk nagyon rosszul lenne egy hazai menzán, ugyanis a hatodik helyre benevezte az összes létező főzeléket. Magyarok vagyunk, tulajdonképpen bármiből tudunk csinálni főzeléket, szószt vagy mártást.
Nálunk is szerepelt korábban a mákos tészta, aminek az egyébként valóban elismert bizarrsága most az ötödik pozícióhoz volt elég. Erősödik a verseny, a negyediktől már tényleg megosztja a magyarokat is a mezőny. A kocsonya körülbelül olyan, mint a pálinka. Mindenki a sajátjára esküszik. Maradjon-e benne zöldség? Tegyünk bele színhúst is? Na és a főtt tojás? Komolyan tormával kell enni? És, ha már malackodunk, jöjjön a disznótorok Rolls Royce-a, a hagymásvér.
A második helyen zárt a videóban a szalontüdő, ami ízvilágában hasonlít a vadasra, de alapanyaga nem hétköznapi. Sertésszívből és tüdőből készült népi étel, ami elsősorban a 20. században volt népszerű, még fagyasztott, kész állapotban is árulták a boltokban.
Olvass tovább...
A győztes, ami így tulajdonképpen az első helyével inkább vesztes: a pacal. A marha gyomorból készült pacalpörkölt igazából a 20. században lett igazán népszerű étel idehaza. Manapság az ország több pontján vannak olyan gócpontok, ahol nagyon kelendő étel, ám különösen az ország középső harmada az, ahol komoly kultúrája van fogyasztásának. Egyik legfontosabb, hanem a legfontosabb pacalos központunk Dunapataj. A Bács-Kiskun vármegyei településen
Azóta is ebben a faluban főzik a leghíresebb pacalt az országban, a hónap elején még Pacalember Találkozót is szerveztek itt, ahol ez rekordkísérlet gyanánt majdnem 1500 liternyi pörköltet főztek meg egyetlen kondérban. A több ezer adag pacalt végül a helyiek és az idelátogató turisták együtt falták fel egy rekordhitelesítő társaságában.
A dunapataji rekordkísérlet: