
Magyar ételeket kóstolt egy külföldi, az egyiknél hirtelen elsírta magát
Olvass tovább...
Egy falatnyi édesség, amitől előbb zavarba jössz, aztán sírsz a nevetéstől – ismerd meg a legviccesebb nevű magyar süteményt!
Van az úgy, hogy az ember csak egy kis ennivaló után vágyakozik – valami apróság, amivel megédesítheti a délutánját. Talán egy sütemény, amit kávé mellé majszolunk, vagy amit titokban, a hűtő előtt állva falatozunk el hajnalban, amikor senki sem lát.
De mi történik abban az esetben, ha az apró de sokat mondó édesség olyan nevet visel, amitől még a nagyi is kiköpi a teáját?
Ismerd meg azt a magyar eredetű étel-különlegességet, amelyet világszerte nevetve, kuncogva, sőt néha döbbent csendben emlegetnek: az apácafingocskát. Igen, jól olvastad.
A habos-babos élelmiszer neve nem túl elegáns, de annál beszédesebb. És ha azt hinnéd, hogy ezt a konyha mélyéről előbújó, furcsa nevű falatot csak nálunk nevezik ennyire abszurdul, tévedsz – a világ több pontján hasonló szellemi magasságokban keresztelték el.
Olvass tovább...
Angliában „nun’s puffs” (apácapöff), Franciaországban „pet de nonne” (apácaböffentés), Németországban pedig „nonnenfürzle” (apácapuki). Fordítás? Inkább ne bontsuk ki túl hosszan. A lényeg, hogy az egész világon pontosan tudják, miről van szó, és mindenütt ugyanaz a reakció: először jó kedély, aztán repetázás.
A tésztagolyócskák eredete többféleképp magyarázható. Az egyik legenda szerint a Marmoutier-i apátságban, egy különösen ájtatos pillanatban Ágnes nővér nem tudta elrejteni, hogy valami… történik a hozzávaló-keverés közben. A püspök, aki a szomszéd szobában épp Szent Márton köpenyét készült megáldani, felfigyelt a hangra.
Benézett a konyhába, meglátta az elpirult nővért a serpenyő mellett, majd – mivel jó humorérzékkel megáldott egyházi vezető volt – elnevezte a frissen sült édességet apácafingocskának. A név pedig úgy ragadt rá, mint porcukor a frissen sült tésztára.
A recept nem bonyolult: szükséged lesz 2,5 dl tejre, 3 evőkanál vajra, 2 evőkanál cukorra, 300 gramm lisztre és 30 gramm élesztőre. Adj hozzá 3 tojást, egy csipet sót, fél citrom reszelt héját, valamint néhány csepp vanília kivonatot is. Az olajat ne felejtsd el a sütéshez felforrósítani, a fakanalat pedig készítsd elő, mert itt bizony komoly keverés vár rád. A családtagokat jobb, ha időben kiküldöd a konyhából – már csak a sütemény neve miatt is.
Az első harapás után amúgy már senkit sem érdekel a név. Tökéletes kis ennivaló, kívül roppanós, belül légies, és ha van kéznél baracklekvár vagy vaníliakrém, máris kész a gasztronómiai megváltás.
Olvass tovább...
A botrányos nevű sütemény elkészítése kétféle módon is lehetséges – attól függően, van-e élesztő a kamrapolcon, vagy inkább gyors megoldásra vágysz.
A klasszikus verzióban a lisztet egy tálba öntöd, közepébe morzsolod az élesztőt, meghinted egy kevés cukorral, majd felöntöd fél csésze meleg tejjel. Egy gyors keverés után pihenőt kap a tészta – 30 perc csendes meditáció, konyharuha alatt.
Ezután jöhet minden más hozzávaló, majd újabb félórás lazítás, mielőtt a kanál segítségével kis gömböket formázol és forró olajban aranybarnára sütöd őket. Tálalás előtt ne felejtsd el meghinteni porcukorral – ha pedig extrázni szeretnéd, egy kanál baracklekvár vagy házi vaníliakrém csodákat művel.
Az élesztő nélküli verzió a türelmetleneknek szól: a tej és a vaj melegedésével indul a történet, majd jön a liszt, amit addig kevergetsz, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor leveszed a tűzről, belekerül a cukor, a tojás, a többi összetevő, és már formázhatod is a kis golyókat. A forró olajban pár perc alatt megszületnek az aranyló, levegős finomságok.
Mindkét út végén ugyanaz vár: egy tányérnyi légies magyar sütemény, amely kívül ropog, belül pedig olyan puha, mint az apácák lelkiismerete – legalábbis a legenda szerint.
Olvass tovább...
Egyes források szerint a süteményt valaha élelmiszer-adományként ajándékozták apácák más kolostoroknak, mint a béke jelét. Hogy ez most kedves gesztus volt, vagy passzív-agresszív humor, azt nehéz eldönteni. Az viszont biztos, hogy a magyar népi kreativitás nem ismer határokat, ha étel-nevekről van szó.
Mert lássuk be: kevés nemzet mondaná ki ilyen természetességgel, hogy „hozzátennél még egy apácafingocskát a tányéromra?”
Na de miért pont most beszél mindenki erről? A sütemény nem új, nem trendi, és nem is egészséges. De van benne valami, ami megbabonáz: a nyelvi abszurditás és a nosztalgikus ízvilág különös kombinációja.
A gyerekek nevetnek rajta, a felnőttek kínosan kuncognak, a nagyszülők pedig csak annyit mondanak: „Ezt még az én nagymamám is sütötte.”
Szóval igen, az apácafingocska a legcsúnyább nevű magyar sütemény. De ha egyszer megkóstolod, száz százalék, hogy elfelejted a nevét. Vagy épp ellenkezőleg: örökké emlékezni fogsz rá.
Az alábbi videóban a Nosalty receptportál által közzétett "Narancsos apácafingocska" elkészítése látható: