
5 általános étel a konyhádból, amit, ha rosszul készítesz elő, azonnali mérgezést okoz
Olvass tovább...
Valaki sikítva rohanna tőle, más meg örömmel falatozna belőle.
A világ gasztronómiája nem mindig az ínycsiklandó falatokról szól, néha egészen bizarr ételekkel is találkozhatunk. Sokan ilyenkor egyből az ázsiai konyhára gondolnak, elég csak megemlíteni a száznapos tojást, vagy a mérgező gömbhalra, amit a Japánok nagy műgonddal készítenek el, hogy ne legyen halálos a fogás.
De nem kell olyan messzire menni, az izlandi rohasztott cápahús, vagy az itthon is jól ismert surströmming, amit a legbüdösebb ételnek is tartanak, hasonlóan extrém ételek. Az olaszokról ugyanakkor a finom tészták és pizzák juthatnak eszünkbe, ám náluk is vannak olyan „ínyencségek”, amitől a legtöbbek elborzadnának.
Olvass tovább...
Ezek közül az egyik a Szardínia szigetén készülő Casu Marzu nevű sajt, amit lényegében kukacokkal érlelnek, és már az állaga is meglehetősen visszataszító, az elkészítési módja pedig egészen gyomorforgató.
Melone Raimondi sajtkészítő viszont olyan átéléssel mesélt róla a DW kameráinak, mintha legalább a világ legfinomabb sajtja lenne, azonban egy nagyon fontos dolgot nem szabad elfelejteni az érlelés során. Ha élve maradnak benne a kukacok, azok a bélrendszerbe jutva súlyos károsodást okozhatnak.
Olvass tovább...
Az olasz sajtkészítő mester azt is elárulta, hogy a hivatása kemény és fárasztó munka, műhelytitkait megosztva a stábbal kiderült, hogy a Pecorino nevű juhsajtból készül a Casu Marzu, méghozzá a sajtlégy hathatós segítségével.
Az apró rovar lerakja a petéit a sajt belsejében, majd miután a lárvák elvégezték a dolgukat, kinyitják a sajtot és kiderül, hogy már fogyasztható-e – ez akár 40 napot is igénybe vehet. A sajt ekkorra felpuhul, és rendkívül erős íze lesz, amit kenyérrel és borral fogyasztanak.