
Meggyalázták a magyarok egyik kedvenc ételét, szokatlan hozzávalót adtak a klasszikus töltött káposztához
Olvass tovább...
Bevált recepten is szabad változtatni, ha attól csak még jobb lesz a végeredmény!
Ahány ház, annyi szokás, mégsem egyszerű téma egy ország által ismert recept kapcsán változtatásokról beszélni, hiszen ez egyesek szemében szó szerint szentségtörésnek számít. Most mégis megpróbálkozunk ezzel, hiszen újító szándékú szakácsok mindig is voltak és lesznek, és ki tudja, talán épp közülük valaki adja majd hozzá azt az extrát, ami miatt száz év múlva már egy kicsit más receptet tekintünk alapvetőnek.
A klasszikus rakott krumpli receptéjt valószínűleg keveseknek kell bemutatni, a hagyományos magyar változat lelke a jó kolbász, burgonya, tojás, tejföl négyesben, illetve azok arányaiban rejlik, Czifray István 1840-es szakácskönyvében is ez a változat szerepel, ezt ismerjük a legtöbben.
Olvass tovább...
Persze az elmúlt csaknem kétszáz évben azért változtattak itt-ott, ahogy szokás mondani „ízlés szerint”. A rakott krumpli nagy problémája ugyanis a szárazság lehet, amit sokan egy kis 30%-os habtejszínnel kerülnek el, ami krémesebbé teszi az állagát. Ami a fűszerezést illeti, egyesek a fokhagyma és a kakukkfű kombinációjára esküsznek, mint „titkos összetevő”, és még mindig csak a magyar recepteknél tartunk!
Merthogy bármennyire is azt hihetnénk, hogy a rakott krumpli csak felénk népszerű, valójában számos országban kerül asztalra, különböző módon. Egyebek között Franciaországban is kedvelt étel, de egy számunkra alapvető összetevő nem kerül bele.
Olvass tovább...
Tehetik fel a kérdést, de miért ne, hiszen krumpli a francia változatba is kerül, sőt, bizonyos receptek szerint még kolbász is, a tojás azonban kimarad az összetevők listájából! Ennek a változatnak az alapja az összemelegített tejszín és vaj, a reszelt fokhagyma és egy sor fűszer: babérlevél, szerecsendió, és a már említett kakukkfű is kerül bele, és persze a sót és a borsot se hagyjuk ki!
Ezt öntjük rá a rétegelve a pirított kolbászra, a felkarikázott hagymára és a nagyon vékonyra szelt burgonyára, majd jöhet rá a parmezán, végül 50-60 perc sütés után már fogyasztható is. Húsmentes változatnál kihagyhatjuk a kolbászt és édesburgonyával is próbálkozhatunk, és mint az alábbi videós recept mutatja, többféle változata van a francia rakott krumplinak is, ez például leginkább egy tortára hasonlít: