promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A tökéletes húsleves titkos összetevője

A tökéletes húsleves titkos összetevője

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

A húsleves ezer féle recept szerint készíthető, de van egy titkos összetevő, amit vétek lenne kihagyni.

A húsleves a magyar konyha egyik legfontosabb alapköve, vasárnapi ebédek elengedhetetlen fogása, a gyógyulás és a lélekmelegítés szinonimája. Bár első ránézésre egyszerű ételnek tűnhet, a valóban tökéletes húsleves elkészítése türelmet, odafigyelést és néhány fontos szabály betartását igényli.  

A legjobb húsleves titka a változatosság: érdemes többféle húsrészt kombinálni. Nagyanyáink szerint az igazi húslevesben ott kell lennie valamilyen csontnak, anélkül nem lehet tökéletes. Akár marha, akár csirkehús vagy sertéshús az alapananyag, valamely csontos részét is tegyük a levesbe. A csontok adják a sűrűséget, a kollagént, amitől a leves testessé és aranylóvá válik.  

A tökéletes húsleves titkos összetevője

A klasszikus húslevesből nem hiányozhat a sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, hagyma (héjastul pirítva), és egy csokor petrezselyem. Fontos, hogy ne legyen túlsúlyban a zöldség, mert akkor édeskés lesz a leves. Az igazi húslevesben nem kell karikára vágni a répát, elég csak ketté vágni, ez később a szűréskor is segítség lesz.

A tökéletes húsleves titkos összetevője egy olyan alapanyag, amit tálalás előtt kiveszünk a levesből. Ez nem más, mint egy fehér paprika, mégpedig a csumával együtt. Azért nem érdemes felvágni a paprikát, mert így főzés közben nem úszkálnak szanaszét a magvai, de a zöldség jellegzetes aromája belekerül a levesbe és még gazdagabbá teszi az ízvilágot.

A húsleves főzés művészete

A húst és a csontokat hideg vízben kell feltenni főzni. Amikor felforr, az első habot szedd le gondosan. Utána mérsékelt lángon főzd, a húslevest soha ne zubogtasd! A lassú, gyöngyöző főzés során válik a lé tisztává és aranylóvá. Ez akár 3-4 órát is igénybe vehet.  

Csak a végén sózzuk? 

Kétféle iskola létezik azzal kapcsolatban, hogy mikor kell megsózni a levest. Az egyik szerint csak a végén, a másik szerint már akkor, amikor még nyers a vízben a hús, mert így zamatosabb lesz. 

Bármelyiket is választod, érdemes figyelembe venni, hogy a zöldségek, főleg a burgonya is szív fel sót. Mielőtt leveszed a tűzhelyről, egy utolsó kóstolással ellenőrizd, hogy elég ízes lett-e a leves, ugyanis minél több alapanyag van benne, annál több sót kell használni.

Ha kész az aranyló húsleves, szűrd át nagyon finom szűrőn vagy gézen, így lesz kristálytiszta. A húst és a zöldségeket tálald külön, a puhára főtt tészta és a leves mellett. 

Tradíciók és szokások a húsleves tálalásában

Magyarországon külön hagyományai vannak annak, hogy a húst mikor tálalják fel. Aki távolabbról érkezik egy esküvőre a keleti országrészbe, azt meglepheti, hogy a tyúkhúslevesben főtt szárnyast csak akkor teszik az asztalra, amikor a levest már elvitték, így külön kell fogyasztani a levet a zöldségekkel és a húst.

Húslevest már legalább ezer éve eszünk, korábban írtunk arról is, hogyan főzték Istán király kedvenc levesét >>>

Az EllenLábasban videójából még több tippet kaphatsz a húslevesek főzéséhez: