.jpg?crop=false&width=386)
Már nem a rántott hús a favorit, ezek a magyarok kedvenc karácsonyi ételei
Olvass tovább...
Van egy olyan hozzávaló, ami nélkül nem is igazi ez a vasárnapi fogás.
A legtöbb magyar család, ha nem is az összes, de talán minden második hétvégén fogyaszt rántott húst. Kicsit mívesebb nevén bécsi szeletet, bár a marhahús alacsony hazai fogyasztása miatt nálunk inkább sertésből, csirkéből, esetleg pulykából készül ez a hagyományos fogás. Hivatalosan csak a marhából készülhet a bécsi, de ez a névzavar ne tévesszen meg senkit. A lényeg a szükség esetén kiklopfolt, pár milliméter vastag hússzelet lisztbe, lehetőleg házi tojásba, majd kenyérmorzsába mártva, s forró zsiradékban kisütve.
Olvass tovább...
Mivel a rántott hús hivatalos elnevezése a receptkönyvek szerint bécsi szelet, így joggal gondolhatnánk, hogy ez a könnyű, de mégis laktató és remek fogás osztrák eredetű, de a feljegyzések szerint ezt mégsem teljesen igaz. Sőt, még csak nem is teljesen európai. Egy kis (konyha)történelem következik.
A 8. században az Ibériai-félszigetet (ahol ma Spanyolország és Portugália fekszik) elfoglalták a mórok, vagyis azok az iszlám vallást gyakorló észak-afrikai népek, akiket a spanyolok ezzel a gyűjtő névvel emlegettek. Uralmuk a 15. század végéig tartott, bár még a 17. században is hajlamosak voltak lázadni a katolicista spanyol elnyomás ellen. A mórokat a királyság kényszerítette az ország elhagyására vagy a kereszténység felvételére.
Olvass tovább...
A sok, egymásnak okozott szenvedés ellenére több áldásos dolgot hagytak egymás kultúrájában a felek. A mór gasztronómia például a hús rántásának szeretetét hagyományozta a spanyolokra. Mint köztudott, előbbiek nem fogyasztanak a vallásuk miatt sertést, így a bundázott és zsiradékban kisütött étel alapanyaga az ürühús lett. Ehhez még a mórok elzavarása után is ragaszkodtak, hiszen az igényesség mintája volt a marha felhasználása az aranyszínű bundával.
Ez a szokás, mármint a hús kirántása hamar eljutott Itáliába is, és a legenda szerint itt kezdték el hamarosan még aranyporba is mártani a kirántásra szánt marhaszeleteket. Az elsősorban észak-olasz bankároktól és előkelőségektől ellesett panírozás művészete hamarosan átszivárgott a szomszédos osztrák birodalomba is. A bécsi udvarban külön szabálya volt a tökéletes „Wiener Schnitzelnek”. A csontos borjúkarajból kellett készíteni, és különleges alkalmakkor itt sem felejtkeztek meg azzal kedveskedni a királynak, hogy a lisztet és a kenyérmorzsát is a lehető legtisztább aranyból kinyert aranyporral dúsítsák.
Sajnos manapság nem feltétlenül dívik hazánkban a marhahús fogyasztása, amit még inkább akadályoz az 50 év után felbukkant száj-, és körömfájás járvány. Azonban az agraragazat.hu híre már arról szólt tegnap, hogy: eredményesek a magyar járványvédelmi intézkedések a ragadós száj- és körömfájás vírussal kapcsolatban, ezért az uniós országok feloldhatják a hazánkkal szembeni behozatali korlátozásokat.
Fördős Zé stábja elárulta a sütőben sült rántott hús titkát: