
Nutella a bundás kenyéren? Fördős Zé szerint ez a világ egyik legjobb dolga
Olvass tovább...
A legfinomabb bundás kenyér titka az alapanyagok megfelelő kezelésében rejlik, ami egyáltalán nem bonyolult feladat.
A bundás kenyér egyszerű, finom és akár reggelire vagy a vacsorára is elkészíthető. Azonban annak ellenére, hogy alig pár hozzávalóból áll, könnyű elrontani, ami után hosszú időre elmegy a kedvünk az egésztől.
Egy kis kitekintésként megemlíteném, hogy életem legrosszabb bundáskenyerét egy kerékpártúra alkalmával ettem, egy kempingben. Az egész napos tekerés után fáradtan dőltünk be az ágyba, nem is vacsoráztunk, emiatt reggelre már valósággal kopogott a szemünk az éhségtől. Hatalmas lelkesedéssel közelítettem meg az étkezésre fenntartott helyiséget, a bundás kenyér jellegzetes illata ugyanis korán felébresztett.
A biciklitúra folytatásához kapott bundás kenyér viszont csak illatra volt olyan, mint az igazi, ugyanis az előző nap rajtunk megspórolt zsemléből(!) készítették. Arról nem is beszélve, hogy odaégett és csöpögött belőle az olaj. A szakács minden olyat elkövetett, ami bűn egy bundás kenyérrel szemben.
Olvass tovább...
A legfinomabb bundás kenyérhez nem kell más csak kenyér, tojás, olaj és egy kis só. A titok abban rejlik, hogy miként bánunk az alapanyagokkal.
Habár sokan azonnal a tejes doboz után nyúlnak, a tojást nem kell hígítani. Elég csak felverni és megmártani benne a kenyér szeletek mindkét oldalát. A kenyér esetében fontos, hogy ne legyen frissen sütött, a legjobb a másod vagy harmad napos fehér kenyér.
Áztatni sem szabad a tojásban, de a tökéletes bundás kenyér közepe nem maradhat fehér. Kell az is, hogy kis mennyiségű olajban süssük, amiben nem merülnek el a szeletek, inkább forgatással süssük aranybarnára mindkét oldalát. Ha kevés az olaj, mert valamennyit biztosan fel fog szívni, inkább két sütés közben öntsünk még hozzá.
A kisült bundás kenyereket papírtörlő helyett érdemesebb szalvétára tenni, mert az nem szív fel annyi olajat és zamatosabb marad. Sózni ilyenkor érdemes, nem a legelején a felvert tojás, ugyanis, ha melegen szórjuk rá a kisült bundás kenyérre, sokkal jobban érvényesül a só íze. Aki szeretné variálni az alapreceptet, a Nosalty oldalán rengeteg verzió kötül választhat.
A bundás kenyéren kívül a rakott krumpli is igen kedvelt élet hazánkban, azonban van egy fontos lépés, amit az évek során egyre inkább átugrottak a házi szakácsok, míg mostanra teljesen elfelejtődött. A hagyományos rakott krumpli így készül >>>
Olvass tovább...