promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Mennyei farsangi fánk airfryerben, olaj nélkül: mutatjuk a tökéletes receptet

Mennyei farsangi fánk airfryerben, olaj nélkül: mutatjuk a tökéletes receptet

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Nem kell, hogy a farsangi fánk tocsogjon az olajban, airfryerben is tökéletesre sül.

Az utóbbi években egyre több magyar háztartásban tűnik fel az airfryer, amely egészségesebb alternatívát kínál az olajban sütés helyett. A forrólevegős sütő különösen népszerű azok körében, akik szeretnék csökkenteni az olajfogyasztásukat, miközben továbbra is élveznék a ropogós és ízletes sült ételeket.

Az airfryer működési elve egyszerű: forró levegőt keringtet nagy sebességgel, így az ételek kívül ropogósak, belül pedig puhák maradnak. Ezzel a technológiával olyan klasszikus fogásokat is elkészíthetünk, mint a sült krumpli vagy a rántott hús, méghozzá jelentősen kevesebb olajjal, vagy akár teljesen olajmentesen.

Mi mindent süthetünk airfryerben?

A magyar konyhában számos olyan étel létezik, amely hagyományosan bő olajban sül, ám az airfryer használatával ezek egészségesebb módon készíthetők el. A legismertebbek közé tartozik a hasábburgonya, amely az airfryerben is aranybarnára sül, ropogós külsővel és puha belsővel. A rántott hús is kiválóan elkészíthető benne: a panírozott csirkemell vagy sertéskaraj minimális olajspray használatával is tökéletes lesz.

Sőt, az édességek szerelmesei sem maradnak ki: akár farsangi fánkot is süthetünk airfryerben.

Farsangi fánk airfryerben

Hozzávalók:

300 g finomliszt

1 csomag szárított élesztő (7 g) vagy 25 g friss élesztő

1 dl langyos tej

50 g porcukor

1 csipet só

50 g olvasztott vaj

2 tojássárgája

1 tk vaníliás cukor

Elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a langyos tejet az élesztővel és egy teáskanál cukorral, majd hagyjuk 5-10 percig felfutni. Közben egy másik tálban szitáljuk át a lisztet, adjuk hozzá a porcukrot, sót, vaníliás cukrot és a citromhéjat. Öntsük hozzá az élesztős tejet, a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd dolgozzuk össze egy lágy tésztává. Letakarva kelesszük meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő. Lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd egy pohárral szaggassunk belőle köröket.

Tegyük a fánkokat egy sütőpapírral bélelt tálcára, és hagyjuk további 20 percig pihenni.

Melegítsük elő az air fryert 180°C-ra, és a fánkokat egy rétegben helyezzük bele. Fújjuk le egy kevés olajspray-vel.

Süssük kb. 6-8 percig, félidőben megforgatva, amíg aranybarnák nem lesznek. Porcukorral meghintve vagy lekvárral töltve tálaljuk.