promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy fánk alakú misztikus kő, ami gyógyítja a hátfájást, ha átbújsz a lyukon
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez az ikonikus és rendkívül fotogén helyszín a Stonehenge után Nagy-Britannia egyik legismertebb megalitikus építménye, és őrülten népszerű a turisták körében.

A Men-an-Tol név egyszerűen „lyukas követ” jelent, és annak ellenére, hogy már időtlen idők óta nagy érdeklődés övezi a fánk alakú követ, valódi célja továbbra is rejtély.

Az emlékmű ma négy kőből áll; két függőleges kő, köztük a lyukas kő, és egy ledőlt kő a nyugati oszlop lábánál. A lelőhely korábbi ábrázolásai jelentős részletekben különböznek egymástól, ez arra utalhat, hogy a lelőhely elemeit többször is átrendezték.

Na de kik és milyen célból?

A lyukas kő valószínűleg különleges rituális jelentőséggel bírt, esetleg egy ablakot biztosítva, amelyen keresztül a táj más helyszíneit vagy jellemzőit meg lehetett látni, lényegében egy ablak más világokra. Az is felmerült, hogy egy sírkamra vagy annak egy alkatrésze lehetett, ugyanis a hasonló kőépítmények leginkább sírhelyként funkcionáltak.

A lyukas kövek nagyon ritkák az őskori Cornwallban; csak egy másik hasonló lelőhely van, az összes többi „lyukas kő” sokkal kisebb, a lyukak átmérője 15 cm.

Lehet, hogy azért hozták létre ezt a misztikus helyet, hogy különböző rituálékon keresztül a szent dombok előtt tisztelegjenek. Manapság leginkább gyógyító ereje miatt látogatják, mivel számos betegséget gyógyít, különösen gyermekeknél az angolkórt, és úgy látja el a szent kő a funkcióját, hogy a betegeket átsegítik a lyukon.

Elvileg az óriás fánk kő gyógyítja a hátfájást és még a boszorkányság vagy rosszakarat elleni bűbájnak is tekintették a szent helyet. Van, aki pedig a jövőbe szeretne látni a kő segítségével.

A Men-an-Tol nyílt lápvidéken található, egy történelmi és ökológiai szempontból értékes, valamint kiemelkedő természeti szépségű területen, így ha sajog a hátunk vagy egy csodás helyen kirándulnánk, érdemes ellátogatni a helyszínre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás