Magyar ételért bolondulnak meg Thaiföldön, egy órás sor áll a kis bódé előtt ahol még magyarul is beszélnek pár szót
Olvass tovább...
Thaiföldön történt meg az eset két magyar turistával.
Ha idegen országban járunk, akkor minél többet szeretnénk megtapasztalni a helyi kultúráról, ennek pedig része a gasztronómia is. Az senki számára nem jelent újdonságot, hogy Ázsiában merőben más alapanyagokat használnak, mint itthon, de az, amit elképzelünk róla nem is fedi a valóságot. Mikor a helyi ételpiacon szemlélődtünk és igyekeztünk találni bármit, amit fel tudunk ismerni, akkor leültettek minket és odahozták a turistásított étlapot: nagyjából elfogadható angolsággal le voltak írva az ételek nevei és a hozzávalók, amikből készült.
Olvass tovább...
Rengeteg zöldséget használnak, de semmi olyat, ami nálunk is megterem.
Thaiföld egyik nevezetes étele a mangó, rizzsel, ezt szinte minden helyen árulják és amolyan furcsa, de biztonságos választás a turistáknak, mert valóban ezt a két hozzávalót tartalmazza. A másik igen kedvelt gyümölcs a durián, ennek azonban olyan kellemetlen szaga van, hogy a hotelszobák mindegyikében táblán tüntetik fel, hogy tilos belőle a szállásra vinni. A zöldségeik és gyümölcseik kisebbek, mint nálunk, de mindnek természetes, egészséges íze van. A tejtermékekkel értelemszerűen Thaiföldön sem bánnak túl bőkezűen, nem része az étkezési szokásaiknak ezek a tápanyagforrások. A boltban a legdrágább, amit venni tudsz az a sajt, de ebből is maximum 3 félét árulnak és nem is veszi meg senki.
Érdekesség, hogy egy helyen akadt tejföl: sajnos a sajátjukon kívül semmilyen nyelven nem beszélnek, így akárhogy érdeklődtem, nem tudtam kideríteni, hogy mégis honnan szereztek egy klasszikus közép-európai hozzávalót, aminek a legtöbb ország még a létezéséről sem tud. Egyébként egy ukrán nemzeti ételhez szolgálták fel, a pelmenyihez.
Természetesen az elnyugatiasodás itt is tetten érhető: rengeteg hamburgerező, grillező, pizzázó, vagy tésztázó közül válogathatunk, de a fent említett ételpiacokon nem ez a jellemző.
Olvass tovább...
Az étlapról lehetett választani nagyon dagadt kukacokat, többféle ízeltlábú bogarat, skorpiót, madárpókot, békát, teknőst, krokodilt, hatalmas (tényleg hatalmas) rákokat, halakat egészben a fejével és a szemeivel együtt és mindenféle baromfi fejét, valamint lábát, egészben. Majd lapozgatva szembejött valami, amiről itt azóta kiderült, hogy olyan, mint nálunk a csirke: szinte minden helyen lehet kapni grillezett krokodilt. De megsütik a patkányt és a mókust is.
Egy utcában láttunk nagyon nagyon furcsa helyen tartva macskákat, de azt nem is igazán feszegettem utána, mindenesetre felmerült bennem az erős gyanú, hogy ott valami nem oké. Ezt pedig már csak úgy fél füllel hallottam és nem tudom mennyi az igazságtartalma, de belegondolni is rossz: Thaiföld elvileg azon országok egyike, ahol fogyasztják a majomagyat is.
Egy igazi Thai piacról ide kattintva láthatsz felvételeket, itt bemutatják, hogy milyen ételekkel is ijesztgetik a turistákat: