promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világhírű lett egy erdélyi látványosság, 60 millióan ámulnak rajta a bevállalós YouTubernek hála

Világhírű lett egy erdélyi látványosság, 60 millióan ámulnak rajta a bevállalós YouTubernek hála

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Nem mindennapi küldetésre vállalkozott, egy hetet töltött el a mélyben.

Erdélybe utazva megannyi különleges helyre látogathatunk, ezek közé tartozik a tordai sóbánya is, amely az egyik legjelentősebb történelmi és turisztikai látványosságnak számít. A Kolozs megyében található óriási bányának már a középkorban fontos szerep jutott, ám akkoriban még valóban a sókitermelésé volt a főszerep.

Az egész kontinensre eljutott a tordai só híre, hiszen, mint a kor egyik legértékesebb árucikke, létfontosságú volt a középkori és kora újkori gazdaságban. Végül a 20. század elején, 1932-ben zárták be, hogy aztán az 1990-es években újranyissák, immár turisztikai célokból.

A bánya több hatalmas kamrából áll, amelyek közül a legnagyobbak és legismertebbek a Rudolf, Mária Terézia és Gizella kamrák. A Rudolf-tárna, melyben óriáskerék is található, 42 méter magas. A Mária Terézia kamra egy tölcsér alakú tér, melynek alján sós tó terül el, itt lehetőség van csónakázásra is.

A Gizella-tárna egészségügyi célok miatt fontos, a bánya különleges mikroklímája miatt a légúti betegségek kezelése is lehetséges, így a látogatók nemcsak a látványosságokat élvezhetik, hanem gyógyulhatnak is. A bánya páratartalma alacsony, a levegő rendkívül tiszta és allergénmentes, ami kifejezetten kedvező hatással van az asztmás és allergiás betegek állapotára.

Tízmilliók nézték meg néhány nap alatt

A különleges helyszín tehát már így is rendkívül széles körben ismert, azonban egy híres YouTuber, bizonyos MrBeast, azaz Jimmy Donaldson készített egy videót 320 milliós követőtáborának, ahogy társaival együtt eltölt egy hetet a sóbányában.

Ahogy ez lenni szokott, telikiabálták a bányát, majd eldöntötték, hogy a kellős közepén letáboroznak. Mindeközben érdekes történeteket osztottak meg a helyszínről, többek között azt is, hogy az emberek ide menekültek a második világháború bombázásai elől.

Minden nap lement hozzájuk egy-egy híres videós, hogy együtt vihogják körbe a sötét és szerintük szellemjárta járatokat, olyanokat is, ahová amúgy földi halandó nem tehetné be a lábát. A teljes videó alább megtekinthető, amúgy valóban nagyon látványos felvételeket készített odalenn a stáb.

MrBeast a Transtelex beszámolója szerint Kolozsvárra is ellátogatott testőreivel, akik szigorúan megtiltották az utca emberének, hogy lefotózza a videóst, persze azért egy-két szemfüles rajongó így is megörökítette a látogatását.