promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért nem tanácsos újratölteni a kiürült műanyag palackokat

Ezért nem tanácsos újratölteni a kiürült műanyag palackokat

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Ha kifogytunk az ásványvízből, a legtöbben simán a csap alá tartjuk az üres PET-palackot, és újratöltjük vízzel. Nem túl bölcs megoldás!

A palackozott (ásvány)vizek forgalma Magyarországon is ugrásszerűen megemelkedett a rendszerváltás óta. Sokan inkább ezt fogyasztják a szintén egészségesnek tartott csapvíz helyett, bár annál nagyságrendekkel drágább – különösen azóta, hogy bevezették itthon az 50 forintos betétdíjat. A magyarok immár napi 7 millió darab termékdíjas palackot váltanak vissza az automatákban.

A PET-palackokat a legtöbben az eldobás vagy visszavitel előtt „újrahasznosítják”. Vagyis újratöltik vízzel, hogy magukkal vigyék utazáshoz, sportoláshoz, vagy egyszerűen csak maguknál tartják, hogy munka közben is legyen mit kortyolgatniuk.

Vajon jól teszik ezt? Nem feltétlenül, ám ehhez meg kell röviden ismerni az ásványvízpalackozás folyamatát. Ebben pedig a legfontosabb előírás, hogy a vízkivételi helynek és a palackozó helynek egybefüggő, zárt rendszert kell alkotnia.

Az ásványvizet alapból nem tisztítják, bár szűréssel vagy ülepítéssel eltávolítanak belőle bizonyos nemkívánatos elemeket (például kellemetlen szagú kénvegyületeket vagy arzént). Az egész folyamat során azonban kényesen ügyelnek arra, hogy megőrizzék a mikrobiológiai tisztaságot, még a műanyag kupakokat is UV-fénnyel csírátlanítják.

Ilyet „házi” körülmények között biztosítani nem tudunk, ezért mondják azt a szakemberek, sőt a gyártók is, hogy egyáltalán nem tanácsos egyszer sem újratölteni a kiürült műanyag palackokat. Könnyen megtelepednek benne ugyanis a baktériumok, illetve algásodás is előfordulhat, márpedig ezek egyáltalán nem hasznosak a szervezetünk számára.

Ha mégis az újratöltés mellett döntünk, előtte végezzünk alapos tisztítást, jól öblítsük ki a műanyag palackot. Ijesztő, de a frissen kinyitott üvegeinkben is szinte azonnal megindul a baktériumok szaporodása, a szobahőmérséklet számukra kiváló ehhez.

Így palackozzák az italokat: