promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Melyik lehet Európa legolcsóbb országa? Nincs messze tőlünk!

Melyik lehet Európa legolcsóbb országa? Nincs messze tőlünk!

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions

Magyarként külföldön járni nem feltétlenül kellemes a sokkoló árak miatt. De van egy ország tőlünk alig 1000 kilométerre, ahol mi is urak lehetünk a pénzünkből.

A covid-járvány pusztítása, majd az orosz-ukrán háború kitörése óta nehezen lehet ráfogni bármelyik európai országra is, hogy olcsó lenne ott a megélhetés, lakhatás. Egy szerencsés (és kalandvágyó) utazónak most mégis sikerült potom költségen eltöltenie némi időt az egyikben.

Az Európai Uniónak 27 tagállama van, a kontinens országainak száma azonban ennél sokkal több, kereken 50, amelyek közül ráadásul most a két legnagyobb területű háborúzik a szomszédságunkban.

Az egy főre jutó GDP-t tekintve Luxemburg vezet 143 ezer dollárral, Liechtensteint és Írországot megelőzve, míg a sereghajtók közé Koszovó, Moldova és Azerbajdzsán tartoznak, az éllovas GDP-jének bő tizedével.

Vajon közülük kerül ki Európa legolcsóbb állama is?  A világjáró influenszer Drew Binsky a világörökségi helyszínek közé sorolt Prizren városába jutott el, amelyet ő a kontinens egyik legszebbjének tart. Koszovó déli részén található, vagyis valóban a legalacsonyabb GDP-vel rendelkező országok egyikében.

Binsky és a felesége összesen 10 dollárral a zsebükben tették próbára magukat a településen, egyszerűen kíváncsiak voltak rá, mire mennek ezzel a csupán 3500 forintnyi összeggel. Nos, meglepően sokra, ráadásul a turistákat sem kellett kerülgetniük, hiszen ez még egy felfedezetlen paradicsoma a kontinensnek.

Pedig a pár nem spórolt, rögtön az induláskor vettek egy dísztányért ajándékként 3 dollárért, aztán fagyit 2 dollárért. Számukra úgy tűnt, hogy Prizren (és vele együtt egész Koszovó) megrekedt valahol a török, olasz, albán és balkáni kultúrák sokszögében.

A nap második felében egy pékségbe is betértek, ahol milliónyi édes falatot kínáltak nekik, de a pár még ezzel együtt sem tudott a 10 dollárja nyakára hágni. Mivel a kis ország fővárosa, Pristina elég sok helyről megközelíthető fapados repülőjáratokkal, az európai turistáknak érdemes lehet felfedezniük ezt a fiatal, kissé elfeledett országot.

Járd körbe a meseszép Prizren városát: