promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
3000 éve elveszett várost fedeztek fel a dzsungel mélyén, ilyet még sose láttak a régészek
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Sokkal fejlettebb volt a maja civilizáció, mint azt bárki is gondolta volna.

Számtalan kalandfilm született már, amikben rég elfeledett, rejtélyes városokat találtak a dzsungelben. Azt hinné az ember, hogy ez csupán a fantázia szüleménye, hiszen a modern technológiának köszönhetően a drónokkal, műholdakkal már a Föld szinte összes titkát felfedték a kutatók, de úgy tűnik, hogy ez egyáltalán nem így van – még mindig tartogat pár izgalmas meglepetést a bolygónk.

Még 2015-ben, Guatemalában találtak a dzsungel egyik legsűrűbb részén egy 3000 éve elfeledett, titkos várost. Már ez is hatalmas dolognak számított, de ahogy elkezdtek az utóbbi években ott dolgozni a régészek, rájöttek, hogy ez még csak a kezdet, ugyanis olyan dolgokra leltek ott, amik teljesen megváltoztatták azt, amit eddig gondoltunk a maja civilizációról, annak fejlettségéről, és általánosságban az emberiségről.

Összesen 417 rejtett várost találtak a környéken, ráadásul egy meglepően kidolgozott, nagyjából 177 kilométer hosszú úthálózat kötötte össze őket – a régészek szerint ez lehet a világ legrégebbi úthálózata, sose láttak még ilyet.

Sőt, a helyenként egészen hatalmas épületeknél még ősi hidraulikus rendszerek nyomaira is bukkantak a dzsungelben, vagyis valóban nagyon fejlett volt a maja civilizáció.

Egészen hihetetlen, hogy 2015-ig még csak nem is sejtették az emberek, hogy egy ekkora komplexum van az El Mirador dzsungel mélyén. Bár állítólag még most, modern eszközökkel és felszereléssel is elég nehezen megközelíthető helyen vannak a romok, maradványok, amiket jelenleg is vizsgálgatnak a szakértők, hátha találnak még valamit, ami még értékesebbé teheti ezt a felfedezés.

Itt lehet megnézni egy videót El Miradorról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás