promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy magyar fotós volt Marilyn Monroe élete szerelme: ikonikus képek kerültek elő a legendás díváról

Egy magyar fotós volt Marilyn Monroe élete szerelme: ikonikus képek kerültek elő a legendás díváról

Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ez a fotósorozat indította el Marilyn Monroe-t a világhírnév felé.

Hollywood aranykorában élt egy igazán tehetséges magyar származású fotós Andre de Dienes, azaz Dienes Andor, aki miután 15 éves korában elhagyta Budapestet egy igazán irigylésre méltó karriert épített ki magának a legnagyobb sztárok társaságában.

Az 1913-ben a mai Szlovákia részét képező Torján született, Dienes 1933-1938 között Párizsban élt, ekkor vásárolt magának új Rolleiflex típusú fényképezőgépet, amely  aztán végigkísérte egész életén. Nem sokkal később Párizsban lett belőle divatfotós és már akkor is nagyon népszerű volt a nők körében a rendkívül jóképű művész. Ekkoriban dolgozott többek között a kommunista l’Humanité-nek, illetve az Associated Press-nek is 1936-ig. Két évvel később bátyjait követve azonban az USA-ba emigrált és teljesen megváltozott az élete.

Megismerkedett ugyanis Norma Jeane-nel, azaz a későbbi Marilyn Monroe-val. Ez egészen pontosan 1945-ben történt mikor Diénes művészi aktfotóhoz keresett egy megfelelő modellt.

A fotós az Emile Snively "Blue Book" modellügynökségén keresztül találkozott a tizenkilenc éves csinos lánnyal, az akkor még Norma Jeane Bakerrel, aki ezzel élete első munkáját kapta meg. Diénes öt héten keresztül fotózta a későbbi világsztárt, beutazták együtt fél Kaliforniát és szerelmesek is lettek egymásba. Az itt készült képek egyike a Parade címlapján jelent meg, ami elindította Marylin Monroe-t a siker útján. 

A kapcsolat azonban néhány évvel később véget ért, Monroe és Dienes azonban életük végéig barátok maradtak.

Az ikonikus díváról készült fotókat pedig most te is megtekintheted. Galériánk első kilenc darabján Dienes fotói láthatók, az ezt követő képek pedig szintén Monroe fiatalkorát idézik meg.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak