promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egészen megdöbbentő jelentése van finnül a Mikulásnak: mi köze a kecskének a Télapóhoz?
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egészen érdekes neve van finnül a Mikulásnak, de tudod mit jelent valójában a Joulupukki?

Mikulás, Télapó vagy éppen Nagyszakállú, mindenki egyetlen egy figurára gondol. Finnül pedig Joulupukkinak hívják azt a személyt, aki december 6-án teletölti a csizmákat ajándékokkal. De mit is jelent ez a szó? 

Azt gondolnánk, hogy egyszerűen Mikulást, de ez az elnevezés igencsak összetett. Szó szerint azt jelenti a finn nyelvben, hogy „karácsony kecske” vagy „yule-i kecske”. Az elnevezés onnan származik a finn történelemben, hogy a 19. században alakult ki az az elképzelés, hogy a kecske hozza a karácsonyi ajándékot, és ekkoriban terjedt el az a szokás, hogy kecskének öltözik a család egy idősebb férfi tagja. Később a a kecske szerepét átvette a karácsonyi manó vagy a Télapó, és míg az alakkal együtt Skandináviában a név is megváltozott, Finnországban megmaradt a régi, "kecskés" név - írja az Infostart.

A Mikulás ugyanis Finnországban, azon belül is Lappföldön él. Rovaniemi közelében pedig bárki találkozhat vele. Az úgynevezett Mikulásfalvában várja a gyerekeket és a felnőtteket, az ölébe ülve pedig elmondhatjuk neki, hogy mire vágyunk karácsonykor. A kis üdülőfalucska elképesztően hangulatos és még az északi sarkkör is ött húzódik. Szóval egyszerűen átléphetünk rajta, ha pedig kedvünk támad, akkor részesei lehetünk a finn kultúrának és felülhetünk egy rénszarvasok által húzott szánra is. 

Galériánkban most az látható, hogy hol él az igazi Mikulás.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás