promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
December 5-én este vagy december 6-án reggel érkezik a Mikulás? Több évszázados legenda fedi fel a választ
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez egy örök kérdés, amely mindig vitákat szül.

Bizonyára sokunknak eszünkbe jutott már az örök kérdés, vajon december 5-én este vagy 6-án reggel érkezik meg hozzánk a Mikulás. Nos, most egyértelmű válasz érkezett erre.

Az igazi “Mikulás nap”, vagyis Miklós napja december 6., ami egyébként a IV. században élt Szent Miklós püspök halálának évfordulója. Szent Miklós alakjából született meg a ma is ismert Mikulás alakja is, személye körül pedig rengeteg legenda kering a mai napig.

Szent Miklós, aki később a gyerekek és diákok védőszentje lett, Myra püspöke volt valamikor a Krisztus utáni 4. században. A legenda szerint abban a városkában élt egy apa, akinek 3 lánya volt, de a család nagyon szegénységben éldegélt, a lányoknak így az utcán kellett dolgozniuk, hogy legyen mit az asztalra tenni. A történet a püspökhöz is eljutott, aki elhatározta, hogy segít nekik, de nem szerette volna, ha nyilvánosságra kerül a tette, ezért az éj leple alatt vitte el az aranyat a családnak.

Hamarosan azonban kiderült, hogy ő segített a lányokon, a nép pedig elnevezte őt

Ajándékozó Apának. 

Az elbeszélések szerint mindez hajnalban történt, az aranyat pedig reggel találták meg, így a szokás szerint a gyerekek este teszik ki a csizmájukat, hogy másnap reggel, december 6-án megtalálják benne a nekik szánt ajándékokat.

A legenda szerint tehát a Mikulás 6-án hajnalban teszi le az ajándékokat a gyerekeknek.

Szent Miklús életéről még ennél is több legenda ismert, a magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Bár számos helyen olvasható az az állítás, hogy korunk – így a Magyarországon is ismert – klasszikus Mikulásának külsejét (kövérkés, piros ruhás, jókedvű idős apóka) a Coca-Cola nevű üdítőitalokat gyártó cég találta ki 1931-ben, ez korántsem igaz, bár tény, hogy az említett cégnek is lehetett szerepe abban, hogy Mikulás alakját az említett figurával azonosítjuk manapság. Régi gyermekkönyvek oldalain (az 1920-as évekből) ugyanis már ennél korábban is találhatunk nagyon hasonló rajzokat, grafikákat a Mikulásról, aki hamarosan meg is érkezik a gyerekekhez.
 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás