promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megrázó képeken a vulkánkitörés, ami teljesen megváltoztatta Amerikát
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

123 év szunnyadás után tört ki a vulkán, és ezzel mindent megváltoztatott.

Ma 43 évvel ezelőtt, 1980. május 18-án tört ki a Washington államban található Mount St. Helens, miután 123 éven keresztül szunnyadt. A környék előtte egy igazi paradicsom volt, turisták rendszeres úti céljának számított, az emberek még a legvadabb rémálmaikban sem gondolták volna, hogy valaha is katasztrófát fog eredményezni a vulkán – de voltak olyan vulkanológusok, akik ezt máshogy gondolták.

Az Amerikai Földtani Szolgálat két embere korábbi vulkánkitörések kőzeteit vizsgálva arra a megállapításra jutott annak idején, hogy a Mount St. Helens rövidesen ki fog törni. Nem mindenki hitt nekik, hiszen látszólag semmi sem utalt arra, hogy fel fog éledni ez a tűzhányó – aztán hirtelen egyre több földrengés pattant ki a vulkán alól 1980 márciusában, de még ez sem volt elég, hogy igazi aggodalmat keltsen az emberekben, bár a szükséges lezárások megtörténtek biztos, ami biztos alapon.

A szakemberek folyamatosan figyelték a Mount St. Helenst, voltak kisebb kitörések is, illetve május elejére elkezdett rohamos tempóban kidomborodni. Ezek után hirtelen elcsendesedett a vulkán, ennek hatására újból megnyitották a hatóságok a területet az emberek számára – majd bekövetkezett a tragédia.

Oldalirányban, hatalmas erővel tört ki a magma a Mount St. Helensből, megcsúszott a hegy északi oldala, mindent elsodort, rengeteg volt az áldozat.

Állítólag 1 kilométeres körzetben szinte mindent beterített a hamu, szörnyű volt a látvány, hatalmas pusztítást végzett a tűzhányó. Az USA-t teljesen megrendítette a szomorú esemény, ami után megsokszorozták a vulkánfigyelő hatóságok költségvetését, és teljesen máshogy tekintettek a témára.

Itt lehet megtekinteni pár megrázó felvételt a Mount St. Helens kitöréséről:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás