promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Korabeli felvételek kerültek elő az 1908-as olimpiáról, amin 3 aranyérmet is szereztek a magyarok
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma 115 éve kezdődött az 1908-as londoni olimpia.

Eredetileg Rómában lett volna az 1908-as nyári olimpia, de leginkább a Vezúv miatt úgy döntöttek, hogy áthelyezik Londonba. 1908. április 27-től október 31-ig tartott a legendás nemzetközi sportverseny, amiben összesen 2008 sportoló vett részt (37 nő és 1971 férfi), 110 próbatétel volt, és 22 sportág képviseltette magát – ez volt a negyedik modern nyári olimpia, és egyben a leghosszabb is.

Négyen jelentkeztek az 1908-as nyári olimpia megrendezésére, Róma, London, Berlin és Milánó. Miután London lett Róma után a befutó, a britek gyorsan megépítették a White City stadiont, ami 68 ezer férőhellyel rendelkezett. Nem volt botrányoktól mentes az esemény, hiszen például volt egy kis gond a kommunikációval, és egyes nemzetek nem tudták, hogyan vonuljanak, illetve sok volt a variálás.

Az is a rossz kommunikációra utal, hogy rengeteg probléma volt abból, hogy a különböző nemzetek sportolóival nem beszéltek meg egy közös szabályrendszert, hogy a versenyszámok alatt mi fér bele, és mi nem – az Egyesült Államok futóját, John Carpentert ki is zárták, amiért állítólag megzavarta a brit futót, és ez is azért volt, mert a két nemzet máshogy űzte a sportot, nem volt közös nevező.

Magyarország is indult (Ausztriától külön) az 1908-as londoni olimpián, 3 aranyérmet, 4 ezüstérmet és 2 bronzérmet nyertünk. Fuchs Jenő 2 aranyéremmel gazdagodott, miután vívásban egyénileg és csapatban is jeleskedett, Halmay Zoltán pedig 2 ezüstérmet szerzett úszással – még Weisz Richárd zsebelt be aranyérmet birkózásban.

Itt lehet megtekinteni pár korabeli felvételt az 1908-as londoni olimpiáról, ami pontosan 115 évvel ezelőtt vette kezdetét:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás