promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forradalmi áttörés a cukrászatban: Mérnökök 3D-nyomtatják a sajttortákat mindössze 7 hozzávalóval!
Fotók & Programok
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Columbia Egyetem mérnökei áttörést értek el a 3D-s élelmiszernyomtatás világában azzal, hogy mindössze hét hozzávalóból kész sajttortát készítettek. 

Ez az eredmény fontos mérföldkő a konyhai élelmiszer-nyomtatók fejlesztésében, amelyek hamarosan megjelenhetnek az otthoni konyhák valóságában. 

Ez az innovatív technológia képes az élelmiszereket rétegről rétegre nyomtatni, így olyan bonyolult és precíz alkotások születnek, amelyek az egyéni táplálkozási igényekhez igazíthatók. A 3D-nyomtatott sajttorta kiváló példa e technológia lehetőségeire, mivel nemcsak finom, hanem tápláló is, és személyre szabható, hogy megfeleljen a különböző étrendi korlátozásoknak.

A sajttorta hét alapanyagból áll: krémsajt, cukor, tojás, tejszín, vaníliakivonat, citromlé és kekszmorzsa. Az alkotás mögött álló mérnökök egy 3D-s nyomtatót használtak, hogy ezeket az összetevőket precízen rétegezzék, így egy ínycsiklandó desszertet kaptak.

Ennek az áttörésnek az egyik legizgalmasabb része a személyre szabott táplálkozás lehetősége. A különleges táplálkozási igényekkel vagy korlátozásokkal rendelkező emberek, például az allergiások vagy a speciális tápanyagarányokat igénylő sportolók nagy hasznát vehetik ennek a technológiának. Személyre szabott ételeket lehetne nyomtatni, az egyén sajátos igényeihez igazítva, megkönnyítve ezzel a diétás korlátozások betartását és az egészséges életmód fenntartását.

Ez a technológia jelentős hatással van az idősotthonokban élőkre is, ahol az étkezések nehézségekbe ütközhetnek. A 3D nyomtatással az ételek az egyes lakók speciális étrendi követelményeihez és preferenciáihoz igazíthatók, így az étkezés élménye élvezetesebb és személyre szabottabb lehetne.

Összefoglalva, a Columbia Egyetem mérnökei által készített 3D-nyomtatott sajttorta áttörése jelentős mérföldkövet jelent a 3D élelmiszernyomtatási technológia fejlődésében.  Izgalmas időszak ez a gasztronómia számára, és alig várjuk, hogy lássuk, milyen más kulináris innovációkat hoz még a 3D nyomtatás a jövőben.

Borítókép:  profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás