promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
100 éve fedezték fel Tutanhamon sírját, tényleg átkot rejtett a fáraó nyughelye?
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Howard Carter 100 évvel ezelőtt találta meg Tutanhamon sírját, és ezzel sokak szerint egy kegyetlen átok szabadult el.

Több évnyi kutatás után a brit Howard Carter 1922. november 4-én rálelt a Királyok völgyében az addig szinte ismeretlen Tutanhamon fáraó sírjára, és ezzel minden idők egyik leghíresebb egyiptomi leletével ajándékozta meg az emberiséget. A felbecsülhetetlen értékű tárgyak mellett Tutanhamon múmiája, illetve az arcát takaró aranymaszk, és a testét őrző koporsók számítottak talán a legnagyobb felfedezésnek.

A legenda szerint egy könyörtelen átok sújtotta azokat, akik megzavarták Tutanhamon örök nyugalmát, hiszen többen is rejtélyes halált haltak a feltárás után. Összesen 26-an voltak jelen az eseménynél, és pontosan ennyi áldozatot tulajdonítanak a fáraó átkának – bár volt, aki szerint inkább a sírból felszálló, ókori porban található mikroorganizmusok okozhatták ezeket a furcsa haláleseteket, legalábbis ezzel próbálták magyarázni.

Máig rengetegen hisznek a fáraó átkában, bár utólag sokan úgy gondolják, hogy valójában az újságírók kitalációja volt az egész, mivel bosszantotta őket, hogy nem mehettek közelebb Tutanhamon nyughelyéhez. Erről árulkodnak az akkori hatásvadász címlapok is, illetve az, hogy az állítólagos áldozatok közül többnyire pont azok éltek legtovább, akik felnyitották az uralkodó sírját.

Leginkább a Howard Carter melletti másik elsődleges feltáró személy, Lord Carnavon halála az, ami most is életben tartja a legendát, hiszen ő állítólag úgy halt meg, hogy az egyiptomiak egyik szent állata, egy skorpió megmarta őt, a kórházban Tutanhamon nevét mondogatta, és az utolsó mondata elvileg az volt, hogy „vége, hallom a hívást, készülök!” – majd kialudtak a fények, és ő elhunyt.

Nem lehet tudni, hogy az 1923-ban elhunyt Lord Carnavon halálának körülményeit mennyire színezték ki, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy 56 éves volt és beteg – Howard Carter pedig Tutanhamon sírjának feltárása után 17 évvel, 65 évesen hunyt el szívelégtelenség miatt, szóval ez is cáfolhatja a fáraó átkát.

Nézd meg galériánkat Tutanhamonról és a 100 éve megtalált sírjáról:

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás