promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Katasztrofális hír jött a legnépszerűbb hústermék rajongóinak, a tudósok sokkolták az emberiséget

Katasztrofális hír jött a legnépszerűbb hústermék rajongóinak, a tudósok sokkolták az emberiséget

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Nyugtalanító összefüggéseket közöltek.

A világ kedvenc reggelije bajba került

A bacon az egyik legnépszerűbb étel a világon. Pirítósra, hamburgerbe, tojás mellé vagy tésztába - szinte bármihez illik. Magyarországon is sokan rajonganak érte, a ropogós szeletek illata reggelente sok konyhában állandó vendég.

Most viszont egy meglehetősen rossz hír érkezett a kutatóktól: brit tudósok szerint a boltokban kapható bacon többsége rákkeltő vegyi anyagokat tartalmaz és több tízezer vastagbélrákos megbetegedéssel hozható összefüggésbe.

Tudósok: tiltsák be a bolti bacont

A "Coalition Against Nitrates" nevű kutatócsoport szerint a legtöbb bacon és sonka nitritekkel és nitrátokkal van tartósítva - ezek azok a vegyületek, amelyek a húst rózsaszínné és hosszan eltarthatóvá teszik.

A gond az, hogy a szervezetben ezek rákkeltő vegyületekké alakulhatnak. A kutatók szerint a WHO már korábban a dohány és az azbeszt mellé sorolta a nitrites feldolgozott húsokat a veszélyes kategóriában.

A szakértők most azt kérik a brit kormánytól, hogy tiltsa be ezeket a termékeket, vagy legalább kötelező figyelmeztetést írjon rájuk - olyasmit, mint a cigarettásdobozokon a olvasható feliratok. Egy kutató szerint "az embereknek joguk van tudni, hogy mi van a tányérjukon és hogy az milyen kockázatot hordoz".

Magyar rajongók is aggódhatnak

A bacon világszerte imádott étel, de a figyelmeztetés mindenkinek szól, aki rendszeresen eszik feldolgozott húst: bacont, sonkát, virslit vagy szalámit. A Cancer Research UK szerint évente több ezer rákos eset vezethető vissza ilyen ételek fogyasztására.

Bár a brit egészségügyi hatóság szerint a bizonyítékok "nem teljesen egyértelműek", a kutatók szerint minden halogatás újabb emberéletekbe kerülhet.

A magyar vásárlók számára is érdemes megfontolni, hogy ritkábban és mértékkel fogyasszanak bacont - nem azért, mert a kedvenc reggeli tiltólistára került, hanem mert mint látjuk, a tudomány szerint még a legjobb ízeknek is lehet árnyoldala, súlyos következményekkel.

Ebben a videóban is a bacon fogyasztás és a rákos megbetegedés összefüggéseinek jártak utána:

forrás: LADBible