
Mindenki rosszul készíti otthon a rántott húst, ezt felejtjük ki belőle
Olvass tovább...
A legfinomabb magyarországi desszertnek választották, még a tésztát is összekeverték.
A CNN Travel rovata egy különleges és exkluzív listát állított össze a földkerekség legfinomabb édességeiről és desszertjeiről. Egy rossz szavunk sem lehet, főleg annak fényében, hogy a hírcsatorna általában nem szokott kesztyűs kézzel bánni Magyarországgal. Három hazai finomság is felkerült a listára, amikre valóban igen büszkék lehetünk. Viszont meglepetésre nem olyan fogások kerültek fel rá, mint amikre elsőre gondolnánk. Nincs ott a TOP50-ben (toplistákkal foglalkozó cikkeink ITT érhetőek el) sem a klasszikus Dobos-torta vagy a kürtőskalács sem. És természetesen ne várjuk a gyáripari melléktermék eredettel bíró túró rudit sem.
Olvass tovább...
A magyar konyha, és ezen belül is a cukrászművészet rengeteget alakult és fejlődött az elmúlt évszázadok alatt. Az alapvető ízvilágra és felhasználandó alapanyagokra bármilyen hihetetlen, de még a török megszállás és hódoltság évszázadai is hatással voltak. A modern hazai gasztronómia alapjai viszont az Osztrák-Magyar Monarchiából eredeztethetőek, számtalan közös specialitása van a két nemzetnek.
A CNN Travel ínycsiklandó felsorolásában magyar desszertként a Rigó Jancsi és az Eszterházy-torta mellett még az úgynevezett „Kifli” kapott szerepet. Vakarhatnánk is a fejünket, hogy ha nem lenne képpel ábrázolva a listában, hogy mire gondolt a szerző. Hiszen a kifli egy egyszerű péktermék, amit rendkívül sok formában meg lehet vásárolni gyakorlatilag a világ összes pékségében, sütödéjében.
Csakhogy még a leírásban is hibázott a hókiflit egyébként hatalmas tisztelettel emlegető cikkíró. Ugyanis puha, leveles tésztás édességként hivatkozik erre a hófehér különlegességre, amit közép-európai eredetűnek ír le. Ez ballépés, mert a hókifli puhasága mellett az omlós tésztájáról híres. Ehhez az állaghoz pedig nem megfelelő a vajas-leveles tészta. Gyúrt, omlós tésztát kell használni a hókifli tökéletes eredményéhez.
Olvass tovább...
Viszont örömteli, hogy egy komoly titkát felfedi a porcukros desszertünknek. A szerző leírja, hogy nem holmi dzsem kerül a kifli belsejébe, hanem magyaros „lekvár”, amely darabos, így megőrzi a friss gyümölcs (legyen az sárgabarack vagy szilva) fanyarságát. Ez az igazi kincs a kiflikben, amit teljes joggal jegyez meg. Valamint kihangsúlyozták hogy ünnepi desszertünket nem fontos lekvárral megtölteni, arra szokás használni az édesített diót vagy mákot is.
A legomlósabb hókifli titka a Street Kitchentől: