
Szörnyű dolgot állítanak Petőfiről, direkt kihagyták a törikönyvekből a gyenge gyomrú diákok miatt
Olvass tovább...
Neked is lehet otthon ilyen sajtod.
Bár tény, hogy sokaknak fennakad a szeme a jó magyar trappista sajt árának a láttán, a kilónkénti néhány ezer forintos ár semmi ahhoz a sajthoz képest, aminek az árát nagyjából 8 millió forintra becsülték. Néhány embernek különleges élményben vol része, ugyanis valóságos szenzációnak számított az a nem mindennapi esemény, amelynek során egy 1998-ban készült, 36 kilogrammos Parmigiano Reggiano sajtot bontottak meg Olaszországban. A történelmi jelentőségű darabot pontosan 27 év és három hónap után vágták fel egy ünnepélyes ceremónia keretében. Ezzel egy igazi rekord dőlt meg: eddig a csúcstartó egy 21 évig érlelt sajt volt. A sajt Romano és Silvia Camorani tulajdona, akik az észak-olaszországi Emilia-Romagna régió Poviglio városában készítették a különleges finomságot. Az esemény nemcsak a sajtimádók körében izgalmas, hanem a szakma is felfigyelt rá: a Parmigiano Reggiano Szövetség hivatalos szakértői hitelesítették a terméket és megerősítették, hogy az még mindig ehető, sőt, kiváló minősítést kapott. A 27 éves sajt becsült értéke meghaladja a 20000 eurót, vagyis közel 8 millió forintot ér.
Olvass tovább...
Kizárólag a Pó-síkság négy tartományában (Parma, Reggio Emilia, Modena, Bologna egy része és Mantova nyugati területein) készülhet, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint. Az előállítás során kizárólag nyers, aznap reggeli fejésből származó tehéntejet használnak fel, amelyhez semmiféle adalékanyagot nem adnak. Az érlelés legalább 12 hónapig tart, de a legtöbb ilyen típusú sajt 24 vagy 36 hónapos. Az érés során kialakuló ízprofil egészen különleges: a 12 hónapos sajt még enyhe, tejes és lágy, míg a 24 hónapos már diós, kristályos, intenzívebb aromájú. A 36 hónap feletti sajtok már különleges ínyencségeknek számítanak, mivel morzsalékosabb, koncentráltabb ízvilágúak, rendkívül gazdag umami karakterrel. Az ilyen hosszú ideig történő érlelés rendkívüli odafigyelést, állandó hőmérsékletet és páratartalmat, valamint kivételes minőségű alapanyagot igényel. Nem csoda, hogy a most megnyitott, több mint negyed évszázados példány megőrizte állagát és aromáját, az íze a jelenlévők szerint „földöntúli” volt.
Olvass tovább...
A 27 éves sajt felszeletelésekor mintegy 7 kilogrammot kóstoltattak meg az esemény vendégeivel.
A fennmaradó mennyiséget a Camorani család elsősorban helyi eladásra szánja, de japán érdeklődők is jelentkeztek. A ritka és értékes darabot akár egészben, akár kisebb részekre bontva is értékesíthetik. A hasonló esetek nem teljesen példa nélküliek: a 2000-ben készült korábbi 21 éves rekorder sajt például jótékonysági aukcióra került és hatalmas érdeklődés övezte. A Parmigiano Reggiano évszázadok óta jelen van az olasz gasztronómiában: már a középkorban is készítették a bencés szerzetesek és a mai napig a tradicionális módszerekkel gyártják. Minden egyes sajtkerékre ráütik a sorszámot, az érlelés kezdő évét és a termelőüzem azonosítóját, így a nyomon követhetőség és a minőség garantált.
Forrás: streetkitchen