promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megsértették a magyarok legnagyobb büszkeségét, külföldiekre zúdult a népharag

Megsértették a magyarok legnagyobb büszkeségét, külföldiekre zúdult a népharag

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Élet
Kategória fejléc

Egy külföldi tartalomgyártó értékelése komoly vitát váltott ki – a pontozás egyes szakaszai sokak szerint indokolatlanul alacsonyak és félrevezetők.

Dicséret Budapestnek, váratlan bírálat a tradícióknak – egy külföldi videó értékelése borzolta fel a magyar kedélyeket

Így külföldi tartalomgyártó egy látványos képgalériát felölelő montázsban értékelte Magyarország különböző nevezetességeit, ikonikus helyszíneit és kulturális jellegzetességeit. A zászlóra, Budapestre, az építészetre és a természeti szépségekre magas pontszámokat adott – ám amikor az ételekről esett szó, meglepő fordulat következett.

A hagyományokat átívelő fogás mindössze 6,5 pontot kapott egy tízes skálán, amit sokan értetlenséggel, mások viszont felháborodással fogadtak. A videóban publikált kép egy mindenki számára ismerős, jelképpé vált ennivalót ábrázolt – és ennél a pontnál szabadultak el az indulatok.

Magyarország jellegzetességei – Budapest és az építészet – kiváló pontszámot kaptak, a természet szépsége szintén elismerésben részesült, de amikor a gasztronómia került sorra, a pontszám váratlanul és érthetetlenül alacsony lett.

Felzúdulás egy tál gulyás körül – még Románia felől is értetlenül állnak a lesújtó értékelés előtt

Az „étel” kategória értékelését ráadásul egy gulyáslevesről készült fotó kísérte – ez a kép vált a felháborodás szimbólumává.

A hozzászólások között valósággal kitört a népharag: számos kommentelő felháborodott, teljesen jogosan, mintha nem egyszerűen egy fogás, hanem Magyarország egész szellemi és gasztronómiai öröksége lett volna lesajnálva.

Egy kommentelő keserű iróniával írta: „Még egy román is 9-est adott volna rá”, utalva ezzel a térségben élő népek gasztronómiai érzékenységére és egymás konyhái iránti tiszteletére.

A gulyásleves nem „ennivaló” a szó hétköznapi értelmében. Ez az étel egy szertartás, egy meghitt vasárnap íze, egy alföldi pusztán gőzölgő bogrács emléke, amely köré generációk ültek le beszélgetni, nevetni, együtt lenni. Egy olyan nemzeti szimbólum, amely sokkal többet ajándékozott már külföldieknek és magyaroknak is, mint egy egyszerű összetevőkből álló fogást.

Kritika helyett kiállás – Románia és Magyarország felhasználói együtt védték meg a hazai ízek becsületét

A hozzászólások áradata jól mutatja, mennyire mélyen érintette az embereket az igazságtalan értékelés.

Volt, aki döbbenten kérdezte: „6,5 az ételre??? Hol ettél? A McDonald’s-ban?” – mások pedig határozottan kiálltak a magyar konyha mellett.

Román származású hozzászólók is védelmükbe vették hazánk ízeit: „Román vagyok, de a kaja bőven megér egy 9-est. A világ legjobb levese a gulyás, minden nap enném.”

Egy további kommentelő szenvedéllyel sorolta: „A magyar étel Európa egyik legjobbja: gulyás, töltött káposzta, kürtőskalács, és a szilvapálinkát se felejtsd el!”

Több mint ízlés kérdése – amikor egy falat Magyarország múltjáról, lelkéről és büszkeségéről mesél

A csípős, de annál igazabb vélemények egyrészt ízlésekről, illetve közös emlékekről, tiszteletről és régiókon átívelő elismerésről tanúskodnak.

A videó hatására sokan újra felemlegették, hogy mennyire fontos lenne, hogy az ország gasztronómiáját értő, tiszteletteljes szemmel mutassák be.

Mert egy tányér étel néha többet mond ezer szónál. Arról, hogy kik vagyunk, honnan jövünk, milyen hagyományokat viszünk tovább és kínálunk fel külföldi nemzeteknek is. Az efféle félreértések nem bántanak meg bennünket – inkább megerősítenek abban, hogy van mit védenünk. És ha legközelebb valaki Magyarország ízeiről mond véleményt, remélhetőleg, már nemcsak kóstolni fog, hanem érteni is fogja, hogy miről szól a staféta.

Az alábbi videóban a kommentekből érkező felháborodást, Magyarország zászlajának és építészetének megítélését, a természet atmoszféráját, valamint a gasztronómia és a főváros értékelését láthatjuk külföldi szemszögből.