
2 perces rántotta, ropogós pizza és még több mikrós trükk, amit máris bevethetsz
Olvass tovább...
A mikrohullámú sütő az egyik legtöbbet használt konyhai berendezés, de megvannak a veszélyei.
A mikrohullámú sütő az egyik legtöbbet használt, leggyorsabb megoldás az ételek melegítésére. Persze vannak, akik nagyívben kerülik, mert félnek az esetleges káros sugárzástól, de a legtöbb konyhában évtizedek óta ott van ez a berendezés. Azonban nem minden tárgy és étel helyezhető el benne biztonságosan. Egyes anyagok súlyosan károsíthatják a készüléket, tüzet okozhatnak, vagy akár robbanást is előidézhetnek.
A fémek, például egy tányérban felejtett kanál, az alufóliába csomagolt ételek, konzervek vagy aranyszegélyes tányérok, kávéscsészék veszélyesek a mikrohullámú sütőben. A mikrohullámok nem tudják áthatolni a fémen, hanem visszaverődnek, ami szikrázást, esetleg tüzet okozhat. A díszes aranyszegény pedig ezzel együtt el is tűnik a porcelánról.
Mikróban készíthetünk tojást is. Azonban ha héjastul teszünk egy vagy több egész tojást a mikrohullámú sütőbe, a belsejében lévő gőz kitágul és a tojás felrobbanhat. Ha mégis mikrózni szeretnénk egy tojást, előtte fel kell törni. Speciális formák is kaphatók, amelyben egyszerre több mikrós tükörtojást is készíthetünk, olaj nélkül.
A háztartások nagyjából a kilencvenes évek óta telítve vannak műanyag eszközökkel. Ezek azonban nem hőállóak, így megolvadhatnak a mikróban. Vagy, ami még rosszabb, mérgező anyagokat juttathatnak az ételbe. A papírzacskók és újságpapírok szintén nem biztonságosak, mert könnyen meggyulladhatnak.
Ha üresen járatjuk a mikrót, a kibocsátott hullámok nem találnak elnyelő felületet, így visszaverődnek a magnetronba, ami súlyosan károsíthatja a készüléket. Legalább egy pohár vizet kell beletenni, azonban ilyenkor is érdemes vigyázni. Ha vizet vagy más folyadékot forralunk a mikróban, az túlhevülhet anélkül, hogy láthatóan forrna. Amikor hozzáérünk vagy megmozdítjuk, hirtelen felforrhat és kifröccsenhet, ami súlyos égési sérüléseket okozhat.
Olvass tovább...
A közösségi médiában rendre felbukkan egy konyhai trükk, amellyel a ház egyik legfertőzőbb tárgyát, a mosogatószivacsot fertőtlenítik mikróban. Azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy ilyenkor vizesen kell a szivacsot betenni, szárazon ugyanis meggyulladhat.
Érdekes látvány, ahogy a szőlő belsejében lévő cukor és víz reakcióba lép a mikrohullámok hatásásra és plazmakisülést okoz. Valóban látványos, de nagyon veszélyes pillanatok lehetnek ezek.
Ugyanígy csípős paprikát vagy chilli szószt sem érdemes mikróban melegíteni, a paprika kapszaicintartalma ugyanis gőzzé alakulhat. Az ajtót kinyitva a gőz az arcunkba csapódhat, ami pont úgy hat, mint egy paprika spré.
Olvass tovább...