promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezért ne tárold a tojást a konyhaszekrényben – figyelmeztetés az egészségügyi hatóságtól

Ezért ne tárold a tojást a konyhaszekrényben – figyelmeztetés az egészségügyi hatóságtól

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Tojás a konyhaszekrényben? Rossz ötlet, figyelmeztetnek a szakértők. Ha el akarod kerülni a szalmonella-fertőzést, van egyetlen biztos hely a tárolásra – és az nem a kamrapolc.

A tojás tárolása évek óta vitatott tárgy. Konyhaszekrényben vagy hűtőben a helye? Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hivatala (FSA) azonban végre pontot tett a vita végére, és figyelmeztetett: ha fontos az egészségünk, mindig a hűtőt válasszuk. Az okok sokkal komolyabbak, mint gondolnánk.

Miért veszélyes a konyhaszekrényben tárolni a tojást?

Bár sok háztartásban természetes, hogy a tojásokat a szekrényben tartják, az FSA szakértői szerint ez növeli a szalmonella fertőzés kockázatát. A konyhaszekrényben tárolt tojások hőmérséklete gyakran ingadozik, ami kondenzációt okozhat a tojás felületén. Ez kedvez a szalmonella-baktériumok bejutásának a tojás héján keresztül.

A szakértők hangsúlyozzák: a hűtőben tartott tojásoknál elkerülhető a veszélyes baktériumok szaporodása, és a frissességüket is tovább megőrzik.

Mi történik, ha elkapjuk a szalmonellát?

A szalmonellafertőzés tünetei a megfertőződést követő 6–36 órában jelentkezhetnek, és hasi fájdalom, hasmenés, láz, hányinger és fáradtság formájában jelentkeznek. Súlyosabb esetekben a felépülés akár 2–7 hétig is eltarthat.

Fontos, hogy a tünetek megszűnése után legalább 48 órát várjunk, mielőtt visszatérnénk a munkába, iskolába vagy óvodába, hogy megelőzzük a fertőzés továbbadását.

Lejárati dátum után is biztonságos lehet?

Az FSA szerint, ha a tojásokat megfelelően hőkezeljük, egy-két nappal a lejárati dátum után is fogyaszthatók. A legfontosabb, hogy mind a fehérjét, mind a sárgáját alaposan főzzük vagy süssük meg, így minimálisra csökkenthetjük az ételmérgezés kockázatát.

Miért a hűtő a tojások legjobb barátja?

A hűtőben való tárolás nemcsak a tojás frissességét őrzi meg hosszabb ideig, hanem védelmet nyújt a baktériumokkal szemben is. Ha biztosra akarsz menni, tartsd a tojásokat állandó, alacsony hőmérsékleten, és mindig alaposan főzd vagy süsd meg őket, mielőtt elfogyasztod.