promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nagyanyáink is használták ezt a 4 konyhai trükköt, sokan elfelejtették már ezeket a módszereket

Nagyanyáink is használták ezt a 4 konyhai trükköt, sokan elfelejtették már ezeket a módszereket

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

A konyhai trükkök egyszerűbbé teszik a hétköznapokat, néhányat már a nagyszüleink is előszeretettel alkalmaztak.

A legtöbb háztartási trükk, vagy nevezzük úgy, lifehack sikere abban rejlik, hogy egyszerű módszerrel, hétköznapi hozzávalók segítségével tehetjük boldogabbá az életünket. Eközben a sikerélmény is garantált, hiszen kipróbált módszerekről van szó, amit másokkal is bátran megoszthatunk.

A legrégebbi konyhai trükkök nagyanyáink hétköznapjaiban természetesnek számítottak, de aztán valahogy elfelejtettük ezeket. Finomabb, egészségesebb ételek, környezetbarát megoldások és életbevágó háziasszony-praktikák vesztek a múlt homályába, melyek közül négyet most felelevenítünk.

Régi konyhai lifehack a só-cukor kombó

Habár ma már szinte mindenhonnan ömlik ránk a jobbnál jobb gasztronómiai tartalom, még mindig kutatjuk a nagyi ínycsiklandozó ételeinek a titkát. Nagyszüleink gyakran használták a cukrot és a sót együtt az ételek ízesítésére. Különösen a húsokhoz és a zöldségekhez vetették be előszeretettel ennek a két alapvető hozzávalónak a keverékét. Például a hús pácolásakor cukrot adtak a sóhoz, hogy fokozzák az ízeket és javítsák a hús textúráját.

A cukor és a só kombinációja nemcsak az ételek ízét emeli köbre, segít megőrizni a hús frissességét is. Mindkettő fokozza az ízélményt, a só kiemeli az ízeket, a cukor pedig enyhe karamellizálódással teszi fantasztikusan finommá az ételt.

Környezetbarát konyhai trükk a tűzhely vagy konyhai edények tisztítására 

Nagyszüleink rendszeresen használtak sót a konyhai edények és a tűzhely tisztításához. A zsíros vagy égett foltok eltávolításához először megszórták a felületet sóval, majd dörzsölni kezdték egy nedves ronggyal, végül leöblítették tiszta vízzel. Persze nem a zománcozott lábason érdemes kipróbálni, de a só valóban segít fellazítani a szennyeződéseket.

A sós módszer környezetbarát alternatívát kínál a vegyi tisztítószerek helyett és sokkal olcsóbb is. Régen az étkezés után elmosogatott tányérok alatt összegyűlt mosogatólét a haszonállatok ételéhez keverték, már csak ezért sem lehetett vegyszert használni.

Tojások frissességének ellenőrzése

A tojás frissességét egyszerűen ellenőrizhetjük, ha vízbe tesszük. Ha a tojás lemerül és az edény aljára süllyed, akkor friss. Ha félúton lebeg a víz felszínén, akkor már nem annyira friss, de még fogyasztható. Ha viszont a felszínre úszik, akkor már nem javasolt elfogyasztani.

Ez a trükk régen is lehetővé tette, hogy elkerülje a család a kellemetlen tünetekkel járó emésztőszervi betegségeket. 

Diót a sütőbe

Ma is sokan szeretik a saját diófájuk alól felszedett termésekből sütni a karácsonyi bejglit. Ehhez azonban fel kell törni a csonthéjast és ügyesen kiszedegetni belőle a diót anélkül, hogy a héj kemény darabjai is bele kerülnének a tálba. 

Nagyszüleink azzal kezdték a törést, hogy a diót betették a meleg sütőbe 5-10 percre, ami után sokkal egyszerűbb dolguk volt. A dióbél szinte kiesett a héjból, miután feltörték, ezzel időt és vesződséget spóroltak meg maguknak.

Nagyszerű konyhai trükköket mutat be az alábbi videó is: