promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ami Karsai Dánielnek nem sikerült: legális az eutanázia ezeknek a betegeknek

Ami Karsai Dánielnek nem sikerült: legális az eutanázia ezeknek a betegeknek

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Karsai Dánielnek nem volt elég ideje, hogy kiharcolja az eutanézia lehetőségét a gyógyíthatatlan, szenvedő betegek számára, más országokban azonban engedelyezett az eljárás.

Szeptember 28-án, szombat este meghalt Karsai Dániel. Az elszánt magyar alkotmányjogász három éven át méltósággal küzdött gyógyíthatatlan betegségével, az ALS-sel szemben és rendíthetetlenül próbálta elérni, hogy Magyarországon engedélyezett legyen az eutanázia. Elfogyott az ideje, tervét most a testvére viszi tovább, de nincs könnyű dolga.

Az eutanázia jogi helyzete és megítélése világszerte eltérő. Létezik aktív és passzív eutanázia. Előbbi esetén a beteg halálát mesterséges eszközzel, például gyógyszer beadásával idézik elő, ezért küzdött Karsai Dániel is, aki azt mondta rengeteg felesleges szenvedéstől kímélhette volna meg saját magát is ezzel. A passzív eutanázia az orvosi beavatkozások megszüntetését vagy visszautasítását jelenti, például egy életmentő kezelés abbahagyását, amely eredményeként a beteg végül meghal. 

Számos országban engedélyezett az eutanázia

A Karsai Dáneilhez hasonlóan ALS-sel diagnisztizált betegek egy része számára adott az eutanátia lehetősége, de ehhez egy másik országba kellett születniük. Hollandiában az eutanázia és az orvos által segített öngyilkosság 2002 óta törvényes, de csak szigorú feltételek mellett. Belgiumban szintén 2002 óta törvényes, ha gyógyíthatatlan a beteg. Kanadában 2016 óta engedélyezett az orvosi segítséggel végzett halál, Spanyolország és Új-Zéland 2021-ben tette legálissá. Az aktív nem, de a passzív eutanázia már engedélyezett a németeknél és a franciáknál is. 

Akik az eutanáziát választották

Hugo Claus híres belga író és költő előrehaladott Alzheimer-kór miatt döntött az eutanázia mellett. Belgiumban 2020-ban több mint 2600 beteg döntött ugyanígy, Kanadában ugyanebben az évben 7 595 ember. Hollandiában 2021-ben több mint 7 800 ember választotta az eutanáziát.

A volt holland miniszterelnök Dries van Agt is eutanáziával vetett véget az életének, vele tartott felesége is, aki szintén gyógyíthatatlan beteg volt. Bár még mindig ritka a duo-eutanázia, egyre többen választják, 2022-ben 58-an döntöttek így a szenvedések lerövidítése céljából. 

Az eutanázia ellenzőinek érvei

A legtöbb ellenző vallási vagy filozófiai alapon az élet szentségét hangsúlyozza, és úgy vélik, hogy senkinek nincs joga beavatkozni a természetes élet-halál ciklusba, még magának az érintettnek sem. Sokan attól is tartanak, hogy az eutanázia legalizálása veszélyes precedenst teremthet, és esetleg visszaélésekhez vezethet, például a sérülékeny emberek, idősek vagy fogyatékkal élők kényszerítéséhez, akik nem tudnak felelősségteljesen dönteni a saját sorsukról.

Olyanok is vannak, akik szerint a fájdalomcsillapítás lehetőségei végtelenek, így lehet kezelni a szenvedést addig, amíg a test magától fel nem adja a küzdelmet.

Miért választják az emberek az eutanáziát?

Az eutanáziát választók súlyos, gyógyíthatatlan betegséggel élnek, akik krónikus, elviselhetetlen fájdalomtól szenvednek. Ők azok, akik mindig is szerették a saját kezükbe venni a döntéseiket és erről a végstádiumban sem akarnak lemondani, meggyőződésük, hogy ehhez joguk van. 

Jelentős érv az is, hogy a betegek tudják, az idő előrehaladtával teljesen másokra lesznek utalva, de az öngyilkosságot nem tartják elfogadható megoldásnak. Tény, hogy az eutanázia kérdése továbbra is nagy vitákat vált ki, nemcsak Magyarországon, hanem világszerte, etikai, vallási és jogi szempontból egyaránt.

Belgiumban 2014 óta gyermekek számára is elérhető az eutanázia: